Στα όρια της κατάρρευσης έχει οδηγήσει τα Νοσοκομεία η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωσή τους.
Όπως επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του Ποταμιού, κ.κ. Κώστας Μπαργιώτας, Κατερίνα Μάρκου και Νίκος Ορφανός, οι βιοψίες σε πολλά Νοσοκομεία γίνονται από υγειονομικούς, μη γιατρούς και τα αποτελέσματα καθυστερούν έως και ενάμιση μήνα.
Ειδικότερα, στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» απαιτείται έως και ενάμισης μήνας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των βιοψιών, δεδομένου ότι έχουν απομείνει τέσσερις μόνιμοι γιατροί από τους επτά που ήταν το 2009. Κάθε γιατρός πραγματοποιεί ετησίως 2.000 έως 2.500 διαγνώσεις, όταν ο αριθμός των ιστολογικών εκθέσεων ανά γιατρό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.500 παρασκευάσματα ετησίως ή 125 παρασκευάσματα το μήνα.
Στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» (έχουν απομείνει έξι μόνιμοι γιατροί από τους δώδεκα που ήταν το 2009), κάθε γιατρός πραγματοποιεί ετησίως 3.000 διαγνώσεις, δηλαδή διπλάσιες σε σχέση με το όριο ασφαλείας των 1.500.
Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά υπηρετούν μόνο τέσσερις ογκολόγοι (δύο διευθυντές και δύο επιμελητές Β’) από τους δεκατρείς που προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου. Αυτοί καλούνται να «σηκώσουν το βάρος» 80 περίπου νοσηλευόμενων, 50 χημειοθεραπειών την ημέρα στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας, της 24ωρης γενικής εφημερίας (ανά τέσσερις ημέρες) και των καθημερινών εξωτερικών ιατρείων.
Ανάλογη κατάσταση –επισημαίνουν οι βουλευτές – επικρατεί σχεδόν σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα λοιποί επιστήμονες υγείας, όπως βιοχημικοί και χημικοί, οι οποίοι δεν είναι γιατροί, έχουν οριστεί ως επιστημονικά υπεύθυνοι να υπογράφουν ιατρικά αποτελέσματα. Η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, καθώς ο αριθμός των εξετάσεων αυξάνεται και των γιατρών μειώνεται.