Στα σταυροδρόμια της Τέχνης δίνουν ραντεβού αυτό τον Ιούνιο Έλληνες και μετανάστες, για να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν σκέψεις και εμπειρίες, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν, προάγοντας έτσι την πολυπολιτισμικότητα στην ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που δέχεται το τελευταίο διάστημα μεγάλες πιέσεις λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος, δεν έχει χάσει όμως -στις πλείστες των περιπτώσεων- την ανθρωπιά της.
Το διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Σταυροδρόμια Τέχνης», που υλοποιείται από την ΜΚΟ Praksis σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και την εταιρεία Bee Group AE, στοχεύει στην προώθηση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής και θρησκείας με σκοπό την καταπολέμηση ρατσιστικών συμπεριφορών που δέχονται ομάδες, όπως αυτή των μεταναστών.
Στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να «διασταυρώσουν» τις εμπειρίες, τις ιδέες και το ταλέντο τους Έλληνες και πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας και αγαπούν τη μουσική, τον χορό, το θέατρο και τη video art.
«Πρόκειται για μια εικοσαήμερη σεμιναριακή δράση μέσα από την οποία αυτό το μωσαϊκό των συμμετεχόντων θα έρθει πιο κοντά, οι μεν θα καταλάβουν τους δε και μέσα από αυτή τη ζύμωση θα προκύψουν τα έργα που στο τέλος θα εκτεθούν και θα βαθμολογηθούν από το κοινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», κοινωνική ανθρωπολόγος της ΜΚΟ Praksis.
Όπως επισημαίνει, το πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα, στοχεύει στην ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία -όχι στην πρώτη υποδοχή- για αυτό τον λόγο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα. Η συμμετοχή των καλλιτεχνών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, που θα είναι ισομερής για Έλληνες και μετανάστες, είναι ελεύθερη καιοαπαιτούμενος εξοπλισμός θα παρέχεταιδωρεάν. Οι αιτήσεις συμμετοχής (https://www.crossroadofarts.gr/index.php/application) θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα, αφού από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου ξεκινούν τα σεμιναριακά μαθήματα.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα πάρουν μέρος για 20 ημέρες σε εργαστήρια θεατρικά, μουσικά και βίντεο τέχνης, ενώ στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθούν δύο υπαίθριες εκδηλώσεις στις δύο πόλεις. Στα street events, που πιθανότατα θα γίνουν στις οδούς Ερμού για την Αθήνα και Αριστοτέλους για τη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστούν τα μουσικά και θεατρικά έργα των ομάδων των εργαστηρίων, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό όχι μόνο να δει τα αποτελέσματα της πολυπολιτισμικότητας, αλλά και να ψηφίσει το αγαπημένο του έργο. Στο τέλος θα αναδειχθούν οι δυο «καλύτερες» ομάδες που θα λάβουν και το σχετικό έπαθλο. Επίσης, στα τέλη Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις παρουσίασης του έργου και θα γίνουν οι βραβεύσεις.
Πιο αναλυτικά θα υλοποιηθούν συνολικά τέσσερα θεατρικά εργαστήρια που θα απευθύνονται σε 80 καλλιτέχνες, με περιεχόμενο την εισαγωγή σε υποκριτική, κίνηση-χορό, αυτοσχεδιασμό, ορθοφωνία, σωματικό θέατρο, δραματολογία, σκηνογραφία και στόχο τη δημιουργία ομάδων που θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους. Επίσης, τέσσερα μουσικά εργαστήρια για 80 ακόμη άτομα με περιεχόμενο την εισαγωγή στη μουσικολογία, τους μουσικούς πολιτισμούς, την ακουστική αγωγή, την ηλεκτρονική μουσική, τη σύνθεση, την ορχήστρα, τη χορωδία και την παραδοσιακή μουσική διαφόρων πολιτισμών.
Οι καλλιτεχνικές εκφράσεις που θα αναδειχθούν από αυτά τα εργαστήρια θα παρουσιαστούν στα street events. Τέλος, στα δύο εργαστήρια βίντεο τέχνης, 40 καλλιτέχνες θα μάθουν θεωρία και τεχνική βίντεο, σύνθεση εικόνας, βασικές αρχές οπτικής και ακουστικής, ψηφιακά μέσα και επεξεργασία εικόνας και ήχου για να δημιουργήσουν τα δικά τους βίντεο.
Τέλος, θα δημιουργηθούν και θα διανεμηθούν DVD με την παρουσίαση των παραγόμενων έργων, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις των υπαίθριων εκδηλώσεων, με σκοπό την προώθηση της δουλειάς των συμμετεχόντων. Επίσης, το προφίλ των καλλιτεχνών και οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των ομάδων που θα προκύψουν, θα προβάλλονται και σε ειδικό ιστότοπο που θα αναπτυχθεί για αυτό τον σκοπό.