Με τις καταθέσεις των εκπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στα μνημόνια.

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας, υποστήριξε ότι η αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιδράσουν στην επερχόμενη και προβλέψιμη δημοσιονομική κρίση καθώς και η στάση της ΕΕ και της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη γενικότερη έξαρση της ύφεσης στην Ευρώπη και διεθνώς, είχαν ως αποτέλεσμα τον ουσιαστικό αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές δανεισμού.

«Η αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιδράσουν στην επερχόμενη και προβλέψιμη δημοσιονομική κρίση αφενός και αφετέρου η στάση της ΕΕ και της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη γενικότερη έξαρση της ύφεσης στην Ευρώπη και διεθνώς, είχαν ως αποτέλεσμα τον ουσιαστικό αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές δανεισμού. Ανάλογες τάσεις, αν και με διαφορετική ένταση, παρατηρούνται σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ΟΕΕ έκανε λόγο για «λάθος μείγμα των πολιτικών του πρώτου μνημονίου», καθώς, όπως είπε, δεν ελήφθη υπόψη η συνεχιζόμενη ύφεση ενώ τα φορολογικά βάρη ήταν ιδιαίτερα υψηλά σε μισθούς και συντάξεις και πρόσθεσε ότι «εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης».

Ο κ. Κόλλιας ανέφερε ακόμα πως η κατάσταση της οικονομίας σταθεροποιήθηκε στα τέλη του 2014, ενώ χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες, καθώς έχουν κλείσει 5.500 επιχειρήσεις και προβλέπεται έως τα τέλη του έτους ο αριθμός αυτός να φθάσει περίπου τις 8.000.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές του 2009 επιβάρυναν την οικονομική κατάσταση της χώρας, τονίζοντας ότι «πάντα οι πρόωρες εκλογές την βλάπτουν».

Όπως τόνισε ο κ. Κόλλιας, εκτίμηση του ΟΕΕ είναι ότι οι εξελίξεις αυτές και κυρίως η έκβασή τους δεν ήσαν αναπόφευκτες και πρόσθεσε ότι «αυτή δεν είναι μια διαπίστωση που γίνεται εκ των υστέρων, αλλά μια επισήμανση που με διάφορους τρόπους έγινε έγκαιρα από το ΟΕΕ, με εκθέσεις προηγούμενων ετών, χωρίς όμως να εισακουσθεί».

Τέλος, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι από το 1987 και μετά δεν ήταν βιώσιμο, εκτιμώντας ότι λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του, θα μπορούσε να αποτελέσει η μετατόπιση της έναρξης αποπληρωμής του, με την ταυτόχρονη μείωσή του.

Νωρίτερα, στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος υποστήριξε ότι το μνημόνιο επιδείνωσε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις της Τρόικας σε ό,τι αφορά την ανεργία, έπεσαν κατά πολύ έξω, καθώς η πρόβλεψη των πιστωτών για το 2015 ήταν ότι θα κινηθεί στο 17%.

Ο κ. Ρομπόλης επεσήμανε ότι ο ίδιος διαφώνησε με τη λογική μνημόνιο ή πτώχευση και πρόσθεσε ότι η δική του εκτίμηση ήταν ότι έπρεπε να έχουν γίνει πιο ευέλικτοι χειρισμοί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, «η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει αθόρυβα και κατ’ιδίαν διαπραγματεύσεις με τις δύο τράπεζες BNP Paribas και Deutsche Bank, που είχαν και το μεγαλύτερο αριθμό ομολόγων του δημοσίου, όταν ξέσπασε η κρίση στα τέλη του 2009».

– Αρκούσε αυτό για να αποσοβηθεί η κρίση;, ρωτήθηκε από βουλευτές μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Δεν ξέρω ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Όμως τα μνημόνια έθεταν περιοριστικά πλαίσια και δεν άφηναν περιθώρια στη χώρα να προχωρήσει η ίδια σε μια δική της κοινωνική και οικονομική πολιτική».

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο υπάρχουν ποινικές ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για το γεγονός ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι δύο μελέτες που είχε συντάξει η ΓΣΕΕ, ενώ έφερε δικά της νομοθετήματα και πήρε συγκεκριμένα μέτρα ο κ. Ρομπόλης απάντησε:

«Με τα εργαλεία που έχω, δεν μπορώ να αποδείξω κάτι τέτοιο. Οι μελέτες μας έχουν 10 εναλλακτικά σενάρια με επιστημονικά κριτήρια. Διαφορετικά όμως είναι τα επιστημονικά από τα πολιτικά κριτήρια. Η επιστημονική μελέτη είναι βοηθητική. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον συντελεστή βαρύτητας καθενός στις ευθύνες για τα αποτελέσματα εφαρμογής των μέτρων», σημείωσε ο κ. Ρομπόλης.

«Η ΕΕ επεδίωξε την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στο κλίμα των συναντήσεων της ΓΣΕΕ με τη Τρόικα, έκανε λόγο για προτάσεις αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι επεδίωξε σκόπιμα την εμπλοκή της χώρας με το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, την ήθελε η ΕΕ για να παραβιάζεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Είχαμε τέσσερις συναντήσεις με την Τρόικα, με τον κ. Τόμσεν από το ΔΝΤ και τον Ντερούζ από την ΕΕ. Στην πρώτη συνάντηση, μας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα. Το πήρε η ομάδα εργασίας της ΓΣΕΕ, κάναμε τις αξιολογήσεις μας και στην δεύτερη συνάντηση, που έγινε μετά από λίγους μήνες, παρουσιάσαμε τις επιπτώσεις που είχαν οι προτάσεις τους, ιδιαίτερα στο τομέα της ανεργίας και στις εργασιακές σχέσεις», ανέφερε ο κ. Ρομπόλης και συνέχισε λέγοντας ότι από την αρχή η ΓΣΕΕ είχε επισημάνει ότι ήταν λάθος η συνταγή τους.

«Τους είχαμε πει ότι είναι λάθος οι εκτιμήσεις τους και ότι με αυτά που προτείνουν υπονομεύεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μας απαντούσαν ότι είναι λάθος οι δικές μας εκτιμήσεις. Μας έκανε εντύπωση ότι τις προτάσεις αυτές δεν τις πρότεινε το ΔΝΤ, αλλά οι εκπρόσωποι της ΕΕ.

» Όταν στη τελευταία συνάντηση μας και αφού είχε αρχίσει ήδη η αξιολόγηση του προγράμματος και είχαν εμφανιστεί ήδη οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την εφαρμογή του το 2011 και το 2012, διαπιστώσαμε την επιμονή τους να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η ίδια συνταγή, αποφασίσαμε ότι δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης. Έτσι, μετά την τέταρτη συνάντηση εγώ και ο κ. Ρωμανιάς που συμμετείχαμε ως εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, στείλαμε μια επιστολή και ζητούσαμε να μας αποσύρει.

» Είχαν επαληθευτεί τα δικά μας στοιχεία και όλες οι προσεγγίσεις που είχαμε κάνει για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ υπάρχει ένα διάγραμμα μέχρι το 2013, που δείχνει ότι όλες οι καμπύλες, για μισθούς, συντάξεις απασχόλησης, όλοι οι δείκτες, κατέβαιναν κάτω από το μηδέν. Ο μόνος δείκτης που ανέβαινε ήταν οι σχέσεις κερδών και μισθών. Αυτή η αποτίμησή μας επιβεβαιώθηκε και από άλλες μελέτες. Δείχνει, λοιπόν, ότι υπήρχε μονομέρεια στα βάρη και τις θυσίες με αυτό το πρόγραμμα».

Κληθείς να εκτιμήσει αν υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ο κ. Ρομπόλης απάντησε ως εξής:

«Το 2009 εμείς βλέπαμε ότι οι στόχοι δεν έβγαιναν, ότι ερχόταν η κρίση. Δεν μπορώ να ξέρω αν η τότε κυβέρνηση μπορούσε να το έβλεπε αυτό, ούτε να βαθμολογήσω κάθε παράγοντα για το τι έπραξε».

Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου για το αν η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου δικαιούται έστω και ως ψευδαίσθηση η κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει την άποψη ότι το ΔΝΤ μπορεί να παρέμβει προς όφελος του ελληνικού λαού, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι «η ίδια η Ευρώπη να είχε αποφύγει αυτά τα προγράμματα. Δεν περιποιεί τιμή για τα ίδια τα όργανα της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη στο πρώτο μνημόνιο υπήρχε μεγάλη απόκλιση από τους στόχους. Η μετάβαση στο δεύτερο μνημόνιο άρχισε να περιορίζει τις αποκλίσεις με την Τρόικα και ήρθαν πιο κοντά τα δικά τους στοιχεία με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ.

«Όμως, ακόμα και αν υπήρχε διευθέτηση ανισοτήτων, δεν μπορούσε να αναστείλει τις αρνητικές επιπτώσεις του πρώτου μνημονίου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή τα εισοδήματα ούτε συνέβαλε στην μείωση των ελλειμμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο κ.Ρομπόλης έδωσε έμφαση στο ασφαλιστικό σύστημα και επικαλούμενος μαθηματική έρευνα την οποία διενεργεί η ΓΣΕΕ για την βιωσιμότητα του μέχρι το 2050, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, τονίζοντας ότι αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, τότε η χώρα θα έχει ένα από τα πιο ακριβά κοινωνικά και οικονομικά συστήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, τα στοιχεία της έρευνας αυτής έχουν γίνει γνωστά και στον πρωθυπουργό ενόψει των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρομπόλης, πάντα οι ελληνικές κυβέρνησης ζητούσαν την άποψη της ΓΣΕΕ το ίδιο συνέβη και τώρα, και έτσι και η σημερινή κυβέρνηση, έχει υπόψη της όλα τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει και νέα συνάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, «τα συνολικά 16 ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να γίνουν τρία και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορεί να μείνει μόνο ένα ασφαλιστικό ταμείο», ενώ απαντώντας στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο κ. Ρομπόλης υποστήριξε ότι στη χώρα μας κυμαίνονται στο 11% και αυτό σημαίνει ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στο ίδιο επίπεδο.

«Είναι θέμα ισότητας και λιγότερο πόρων. Και να πούμε ότι τις καταργούμε, η εξοικονόμηση πόρων θα είναι της τάξεως των 320 εκ ευρώ το χρόνο. Τόσο είναι ετησίως το κόστος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Τα βασικότερα προβλήματα του ασφαλιστικού είναι η ανεργία και η γήρανση» σημείωσε ενώ εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα, μέχρι το 2025 η ανεργία δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 800.000 χιλιάδες.

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής αναμένονται να συνεχιστούν την Τετάρτη, με τοποθετήσεις εκπροσώπων αρμόδιων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.