Ακολούθησε η πολύωρη πενταμερής συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ και εν συνεχεία, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές τα ξημερώματα της Τρίτης, με σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρίαρχη εκτίμηση μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών είναι πως έως το 2017 η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 55 δισ. ευρώ.(!)
Πληροφορίες από την Ευρώπη αναφέρουν επίσης ότι στο σχέδιο που έχει κατατεθεί γίνονται αποδεκτές οι μηδενικές ρήτρες στα Επικουρικά Ταμεία, ενώ η ελληνική πρόταση για ΦΠΑ περιλαμβάνει δύο συντελεστές ύψους 22% και 11%, χωρίς πρόβλεψη για έκπτωση στα νησιά.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, στο 6%, στο 11% και στο 23%.
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος και δεν περιλαμβάνουν τις πρόνοιες για το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα που θα ακολουθήσουν.
Στόχος της ελληνικής αυτής πρότασης είναι να ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της αξιολόγησης, προκειμένου να αποδεσμευθεί ένα τμήμα χρηματοδότησης και να αποφευχθεί η πτώχευση της χώρας.
Με non paper το Mαξίμου αναφέρει σχετικά με την ελληνική πρόταση:
«Η ανάρτηση της ιστοσελίδας tovima.gr με τίτλο «Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία» δεν έχει σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία που στάλθηκε προς τους θεσμούς.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη γραμμή του άρθρου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde».
Στο μεταξύ την Τρίτη από τις 16:00 συνεδρίασε το Brussels Group όπου έχουν πέσει στο τραπέζι τα σχέδια της Ελλάδας και των δανειστών.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θα υπάρξει σήμερα Τετάρτη συνεδρίαση του EuroWorking Group υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ.
Αυτό ανέφερε την Τρίτη στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση θα γίνει προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι χώρες για τα αποτελέσματα της συνάντησης των «5» στο Βερολίνο.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση σε συνδυασμό με τις εντατικές συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Βrussels Group, υποδηλώνουν ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα τις επόμενες ώρες και μέρες και πιθανότατα μια έκτακτη σύγκλιση του Εurogroup ίσως και εντός της εβδομάδας.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ελλάδα κατέθεσε, χθες βράδυ, επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως, άλλωστε, όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας »όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει»».