Για «Πρώτη φορά Κυβέρνηση της Αριστεράς», έτσι απεκάλεσαν τη νέα μας Κυβέρνηση η οποία σχηματίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Τις εκλογές τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ [Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς*], μέσα σε τέσσερις μήνες δεν άφησε όρθιο φίλο της Ελλάδος, να μας θέλει. Φαίνεται από την ξένη αρθρογραφία, τις δηλώσεις πρώην φίλων, ακόμα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε πίσω, από τις πρώτες παρεμβάσεις του, πιέσεων στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης…να μη θιγεί η Ελλάδα.

Είναι γενική απορία:

α/πώς, ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι τόσο γενναιόδωρο στις αξίες της Δημοκρατίας, όταν μηδενίζει την παρουσία και το έργο προηγούμενων Κυβερνήσεων!

β/για αποφάσεις ήσσονος αξίας το κόμμα της αριστεράς σπαταλά χρόνο, αυξάνει το κόστος λειτουργίας του κράτους. Έζησα το ακατανόητο διορισμού ή μη των μελών του νέου ΔΣ της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Για 38 χρόνια υπηρέτησα το δημόσιο, τα περισσότερα χρόνια στην Πλατεία Συντάγματος, από κοντά σε διευθυντικές θέσεις παρακολούθησα τη λειτουργία του κράτους, σε τέτοιες περιπτώσεις επιλογής υποψηφίων για την κατάληψη θέσεων, με πρόταση μάλιστα του αρμόδιου υπουργού, τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, ελέγχεται η ικανότητα καθενός υποψηφίου, το κάθε μέλος της επιτροπής ψηφίζει κατά την δική του κρίση. Αυτό που έζησα στην επιτροπή κρίσεων, δεν το είδα ούτε σε καθεστώτα της τέως Σοβιετικής Ένωσης, ούτε σε καταλύματα ιεροεξεταστών!

Έντεκα ολόκληρες ώρες εξέταση πέντε ατόμων, από αυτές οι έξι ώρες, υπολογίζω, ήταν καθαρά ανακριτική δουλειά αναζήτησης του προηγούμενου έντιμου βίου ενός των υποψηφίων από την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλευτού κας Ραχήλ Μακρή, επαίνεσαν, και οι δύο, τον μη ικανό, παντελώς άπειρο υποψήφιο, έστειλα στο ανάθεμα τον ικανότερο, για τα τηλεοπτικά δεδομένα της χώρας μας.

Ερευνάται, από τα μέλη της Επιτροπής, η ικανότητα ενός εκάστου υποψηφίου, όχι το παρελθόν του, για την επιμέτρηση ποινής.

Το ιδεολογικό περιεχόμενο της Αριστεράς πολιτικής, το σημείο αναφοράς πρωτοβουλιών της Αριστεράς, τις επιμέρους ιδεολογικές τάσεις, την ιδεολογική και πολιτική σύγκληση αριστεράς πολιτικής και Δημοκρατίας, έχει ιδικό πολιτικό ενδιαφέρον να τις δούμε.

Η ιδεολογική βάση της αριστεράς πηγάζει από απόψεις: θέσεις ισότητας, πολυπολιτισμικότητας, τάσεις διεθνισμού. Η αριστερά επιδιώκει την αντικατάσταση ή αφανισμό του μοντέλου της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, αποτελεί βασική αξία της εφαρμοσμένης πολιτικής, ένα άλλο μοντέλο οικονομίας υπό την εποπτεία του κράτους.

Ποτέ η αριστερά δεν ήταν ενιαίο μέγεθος πολιτικής, «μοιραζόταν» τη ρεφορμιστική αριστερά και την αριστερά της «διαρκούς» επανάστασης, ενός μεγάλου αριθμού πολιτικών/ιδεολογικών αποκλίσεων, ποικιλία ιδεολογημάτων.

Τις επιμέρους ιδεολογικές αποκλίσεις και τα σημεία αναφοράς που χωρίζει την αριστερά στο εύρος των διαστάσεων της και τις αξίες της δημοκρατίας, θα δούμε αμέσως κατωτέρω.

.- Σοσιαλισμός:

α/κοινωνικοοικονομική θεωρία και σύστημα που πρεσβεύει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής/ουτοπικός, επιστημονικός, υπαρκτός, γαλλικά, socialism.

β/σοσιαλδημοκρατία, πολιτικό σύστημα που επιδιώκει κοινωνικοοικονομικές αλλαγές στη βάση ενός κοινοβουλευτικού μεταρρυθμιστικού σοσιαλισμού.

.- Διαδικασία με την οποία ένα άτομο εντάσσεται και ενσωματώνεται μέσα στο κοινωνικό σύνολο…πρακτικές κατά τις οποίες τα οικονομικά αγαθά περνούν στον έλεγχο του κοινωνικού συνόλου, δια μέσου αντιπροσώπων[απόδοση στα γαλλικά & αγγλικά socialization].

.- Κοινωνικοποιώ[kinonikopio]

1/εντάσσω, ενσωματώνω μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

2/προβαίνω σε κοινωνικοποίηση των οικονομικών αγαθών[απόδοση στα γαλλικά socialiser & αγγλικά socialize].

.- Δημοκρατία,

1/το πολιτικό σύστημα που στηρίζεται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και που λειτουργεί με βάση τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών.

2/το συνταγματικό πολίτευμα στο οποίο ο ανώτατος άρχοντας είναι αιρετός: προεδρική/προεδρευόμενη/αβασίλευτη Δημοκρατία, ο ανώτατος άρχοντας ( ο βασιλιάς) είναι κληρονομικός

3/ κράτος με δημοκρατικό πολίτευμα.

Πηγή: Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής/Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

Καμία σχέση δεν έχει και δεν μπορεί να έχει το Δημοκρατικό πολίτευμά μας, με τα ιδεολογήματα της Κυβέρνησης του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς-ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωτερικό της χώρας, μένει πιστός στην αριστερά της πολυτιμικοσμικότητας, κάνει «χρήση» της δημοκρατικής ιδεολογίας, στο εξωτερικό κάνει χρήση των αξιών, των αρχών της Δημοκρατίας…στην πράξη ακυρώνει κάθε έργο προηγούμενης/νων κυβερνήσεων, αφορίζει τα μη αριστερά κόμματα, μηδενίζει τα έργα της προηγούμενης κυβέρνησης στο εσωτερικό. Κάνει χρήση των δημοκρατικών, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών συμπεριφορών της προηγούμενης Κυβέρνησης, εκμεταλλεύεται τα αποτελέσματα παραγωγικού έργου της προηγούμενης κυβέρνησης, όλα αυτά για να γίνει αποδεκτός στο ευρωπαϊκό περιβάλλον λήψης αποφάσεων, στο εξωτερικό!!!

Τα Κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ ΕΛ, δεν θέλησαν να δεχτούν την ύπαρξη της κρίσης και τις συνέπειες της κρίσης:

…Ότι η πρωτοφανής χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2007, πέρασε στην Ευρώπη το 2008, αποσταθεροποίησε όλες τις οικονομίες – έτσι και η ελληνική οικονομία- η οποία είχε υποβόσκουσες χρόνιες παθογένειες, κυρίως στο κοινωνικό και στον οικονομικό τομέα δραστηριοτήτων.

Τους πρώτους μήνες του 2009 η Κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε πρωτοβουλίες για την κοινή αντιμετώπιση, με όλα τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, η αξιωματική αντιπολίτευση αρνήθηκε την ύπαρξη παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αντέδρασε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, διογκώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος του δημοσίου, ήταν μεγαλύτερα τα μεγέθη από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρώπης. Την αξιωματική αντιπολίτευση του 2009 αντικατέστησε, εν συνεχεία, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με εντονότερους ρυθμούς άρνησης, επέμεινε η χώρα να πάει σε εκλογές, έγιναν οι εκλογές, τις κέρδισε, σχημάτισε το κόμμα της αριστεράς την για πρώτη φορά κυβέρνηση αριστεράς, για να καταλήξει σε έναν γενικό αφορισμό για την προηγούμενη κυβέρνηση:

.-στο εσωτερικό της χώρας, επιχειρηματολογώντας, οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέστρεψαν την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία..στο πυρ το εξώτερον!

.-στο Εξωτερικό, ο Υπουργός των Οικονομικών δηλώνει…υποστηρίζει την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση με τους δανειστές, δεσμεύεται η νέα κυβέρνηση της αριστεράς να συνεχίσει την ολοκλήρωση το έργου στους τομείς που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αποδέχτηκε, ο υπουργός των Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ: το 70% του έργου που περιλαμβάνουν οι συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές, και το ερώτημα είναι…η Ελλάδα και οι Έλληνες είμαστε ένας κοινός τόπος, πώς, αφού παρήγαγε η προηγούμενη Κυβέρνηση τόσο σημαντικό έργο, δεν μπορούν να συνεργαστούν, νέα κυβέρνηση, τα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης, να υπάρξει συμφωνία, να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, να υπάρχει ταμείο με μετρητά και όχι ομολογίες προς πώληση;

.- Ριζοσπάστης…αυτός που επιδιώκει ριζικές και άμεσες μεταβολές στους υπάρχοντες και παγιωμένους κοινωνικούς θεσμούς.

.- Ριζοσπαστικοποίηση, η διαδικασία και το αποτέλεσμα του ριζοσπαστικοποιώ.

* Ο Ευάγγελος Λαζαρίδης είναι υφηγητής Πολιτικής Οικονομίας