Ξεχάστε το κάμπινγκ όπως το ξέρατε. Χάρη στην Ecocapsule που δημιούργησαν σλοβάκοι αρχιτέκτονες από την εταιρεία Nice Architects, το «δέσιμο» με τη φύση δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από στερήσεις και δυσκολίες.
Η πρωτοποριακή κάψουλα μήκους 4,5 μ., πλάτους 2,4 μ. και ύψους 2,5 μ. με οικολογική «καρδιά» ακολουθεί τη λογική της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Στην κυρτή οροφή της φιλοξενεί φωτοβολταϊκά που αγγίζουν τα 2,6 τ.μ., ενώ ακριβώς δίπλα της ξεπροβάλλει μια ανεμογεννήτρια ισχύος 750 βατ.
Τα δύο αυτά συστήματα φορτίζουν μια μπαταρία 9.744 βατωρών, η οποία, σύμφωνα με τους επινοητές της κάψουλας, διασφαλίζει επαρκή ενέργεια ακόμη και κατά τις ημέρες όπου ηλιοφάνεια και άνεμος δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα «συνεργάσιμοι». Η Ecocapsule διαθέτει ακόμη σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, το οποίο στη συνέχεια φιλτράρεται με αποτέλεσμα να γίνεται πόσιμο.
Η οικοκάψουλα από το μέλλον, ικανή να «ριζώσει» ακόμη και στο πιο απόμακρο σημείο του πλανήτη, έκανε το ντεμπούτο της στο φεστιβάλ καινοτομίας στους τομείς της τεχνολογίας, της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας Pioneers (28-29 Μαΐου) στη Βιέννη, στην Αυστρία.
Ενα ρομπότ για όλες τις δουλειές!
Ονομάζεται Nobot N1H1 και είναι το ρομπότ-«σωτήρας» για κάθε νοικοκυριό καθώς αναλαμβάνει να εκτελέσει κάθε δύσκολη αγγαρεία χωρίς γκρίνια.
Με καταγωγή από το Δουβλίνο, το χαριτωμένο ρομποτάκι δεν κάνει απλά τις δουλειές του σπιτιού με μαθηματική ακρίβεια, αλλά είναι σε θέση να επικοινωνεί εξ αποστάσεως με τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος και του παρέχει την απαραίτητη καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης. Στόχος των επινοητών του ήταν η δημιουργία ενός ρομπότ σε ρόλο «ανθρώπου μέσω διεύθυνσης IP», όπως αναφέρουν. Με τη βοήθεια διαδικτυακής σύνδεσης το Nobot θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμος σύντροφος ηλικιωμένων, βοηθός μιας σειράς επαγγελματιών ή ακόμη και ως ρομποτικός οικιακός βοηθός όταν ο ιδιοκτήτης του λείπει από το σπίτι.

«Είναι σαν να συνδέουμε ρομπότ με έναν χειριστή που βρίσκεται μακριά. Σκοπός μας είναι ο κάθε ιδιοκτήτης ενός Nobot να έχει έναν πιστό βοηθό στο πάτημα ενός κουμπιού, έτοιμο να συμβάλει σε οτιδήποτε χρειαστεί»
αναφέρουν οι δημιουργοί του μέσα από την ιστοσελίδα προσέλκυσης κεφαλαίου Indiegogo, από όπου ευελπιστεί ότι θα αντλήσει την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση για την εμπορευματοποίηση των ρομπότ. Μελλοντικός τους στόχος, η συνεργασία με κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου το προϊόντα τους να γίνουν φιλικά προς τον χειρισμό από τους «έξυπνους» βοηθούς. Ετσι το Nobot θα μπορούσε π.χ. να βάλει σκούπα μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι από το γραφείο.
Λογισμικό-«ράπερ»
Εναν αλγόριθμο ικανό να… γράφει τραγούδια ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ααλτο στη Φινλανδία. Το DeepBeat, όπως ονομάζεται το δημιουργικό λογισμικό, «βουτάει» σε μια βάση δεδομένων ήδη υπαρχόντων τραγουδιών ραπ από όπου «ψαρεύει» στίχους με σκοπό να δημιουργήσει τις δικές του ρίμες.
Στο πλαίσιο του στησίματος του πρωτότυπου δικτύου οι ειδικοί ανέλυσαν περισσότερα από 10.000 κομμάτια ραπ περίπου 100 καλλιτεχνών. Το λογισμικό αρχικά ανέλαβε να εντοπίσει στους στίχους τους λέξεις με ομόηχα φωνήεντα και στη συνέχεια πολυσύλλαβες ομοιοκαταληξίες. Στην πορεία, οι ειδικοί έδωσαν εντολή να γράψει ένα τραγούδι 16 γραμμών βάσει των όσων είχε αντλήσει από τις προηγούμενες διαδικασίες.
Το τραγούδι που δημιούργησε το λογισμικό των ερευνητών ήταν ένα «κοκτέιλ» διάφορων κομματιών ραπ με σταθερό ρυθμό «παντρεύοντας» παράλληλα διάφορες ιστορίες.
Ταπετσαρία ανθεκτική στις… βόμβες
Ενα νέο υλικό ενισχυμένο με πλέγμα από ίνες Kevlar, το οποίο εφαρμόζεται στον τοίχο σαν ταπετσαρία και είναι ικανό να φρενάρει την εκτόξευση θραυσμάτων τσιμέντου στους εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης, ανέπτυξαν αμερικανοί ειδικοί για χάρη του Πενταγώνου.
Κατά τη διάρκεια δοκιμών οι ερευνητές είχαν εφαρμόσει επάνω σε τοίχο το υλικό και στη συνέχεια έριξαν επάνω του την κλασική μπάλα γκρεμίσματος προσομοιώνοντας την ισχύ από την έκρηξη μιας βόμβας. Αποτέλεσμα, ο τοίχος «λύγισε», χωρίς ωστόσο να πέσει το παραμικρό κομματάκι σοβά από την πλευρά στην οποία είχε εφαρμοστεί η ταπετσαρία-«αστακός».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εν λόγω ταπετσαρία θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί σε κτίρια που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες για μεγαλύτερη προστασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ