«Στον αέρα» τα σχέδια για έξοδο στη σύνταξη

Τον βίαιο εγκλωβισμό χιλιάδων ασφαλισμένων στην εργασία προβλέπει το πακέτο των νέων ασφαλιστικών μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Τον βίαιο εγκλωβισμό χιλιάδων ασφαλισμένων στην εργασία προβλέπει το πακέτο των νέων ασφαλιστικών μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Περίπου 300.000 ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανήκουν στην κατηγορία αυτών που διατηρούν ακόμη δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος της ηλικίας. Από αυτούς οι 150.000 έχουν τη δυνατότητα άμεσης αποχώρησης καθώς διαθέτουν θεμελιωμένα αλλά και ώριμα δικαιώματα.
Η κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος της ηλικίας με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η θέσπιση οικονομικών αντικινήτρων για όσους εξέρχονται της εργασίας πριν από το 62ο έτος, η περικοπή των «υψηλών» επικουρικών συντάξεων, ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων αλλά και ο επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού συστήματος, με εξοικονομήσεις πόρων μέσω της οργανωτικής ανασυγκρότησης και των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που συζητούνται στο Brussels Group (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ).

«Οσοι έχουν τις προϋποθέσεις δεν πρόκειται να θιγούν»
σημειώνουν εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με την κοινωνική ασφάλιση διατυπώνοντας ταυτόχρονα φόβους ότι το σύστημα θα καταρρεύσει αν αποχωρήσουν ταυτοχρόνως όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Από την άλλη πλευρά, περί τους 100.000 ασφαλισμένους που διαθέτουν τα απαραίτητα ένσημα και «περιμένουν» το όριο ηλικίας βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα» καθώς είναι εξαιρετικά πιθανόν οι αλλαγές να τους εγκλωβίσουν στην εργασία για αρκετά ακόμη χρόνια.
Οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να περιμένουν την τελική διαμόρφωση της ρύθμισης προκειμένου να σχηματίσουν σαφή εικόνα για την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους.
Η πρόταση των δανειστών – στην οποία επιμένουν – προβλέπει άμεση έναρξη από το 2016 της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας ώστε να προσαρμοστούν στο 62ο και στο 67ο έτος της ηλικίας.
Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2020 ως το 2025. Δηλαδή, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 με βάση την πρόταση της ελληνικής πλευράς θα διατηρήσουν το ισχύον καθεστώς. Από το 2020 τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται σταδιακά έτσι ώστε το 2025 να έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι ενιαία όρια εξόδου, είτε το 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης είτε το 67ο έτος της ηλικίας.
Τρία ταμεία κύριας ασφάλισης – ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ – με ταυτόχρονη ενοποίηση όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους περιλαμβάνει η πρόταση για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση το φθινόπωρο στον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.
Πρόκειται για το νέο κύμα αλλαγών στην ασφάλιση, μετά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που περιλαμβάνει εκτός από τις ενοποιήσεις Ταμείων θέματα όπως η αναζήτηση νέων πόρων χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων κύριας ασφάλισης από το 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk