ΕΛΣΤΑΤ: Επιβεβαιώθηκε η ύφεση 0,2% στο α’ τρίμηνο του 2015

Μείωση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κατέγραψε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδος στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Μείωση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κατέγραψε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδος στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε τριμηνία βάση στο τέταρτο τρίμηνο 2014 η αποδυνάμωση της οικονομίας συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2015, οπότε κατεγράφη ύφεση ύψους 0,2%.

Έτσι, επιβεβαιώθηκε η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ που είχε ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου 2015. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2014, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,4% έναντι αύξησης 0,3% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του πρώτου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου 2015.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το πρώτο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,2 % σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2014 έναντι της αύξησης 0,1% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου.

Οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.

Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Μαρτίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού), σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

  • Η συνολική καταναλωτική δαπάνη δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,5 % σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
  • Μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
  • Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,7%.
  • Μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
  • Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,8%.
Οικονομία
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk