Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) κυκλοφόρησαν νέο υλικό που δείχνει ανέπαφα τα ερείπια στη συριακή πόλη της Παλμύρας.
Και ακτιβιστές λένε ότι οι ισλαμιστές έχουν υποσχεθεί να μην καταστρέψουν μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης, αλλά μόνο τα αγάλματα που θεωρούν πολυθεϊστικά – αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μερικά από τα λαμπρότερα σωζόμενα ερείπια της αρχαιότητας μπορεί να παραμείνουν ανέπαφα.

Αλλά το κόστος της σύγκρουσης σε ανθρώπινες ζωές αυξήθηκε καθώς η πολεμική αεροπορία του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ αντέδρασε στην απώλεια της Παλμύρας εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές, που σκότωσαν περισσότερους από 12 αμάχους την Δευτέρα, και φαίνεται πως έχουν προκαλέσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Ακτιβιστές και μια ομάδα παρακολούθησης είπαν ότι το IS χρησιμοποίησε το μεγαλειώδες ρωμαϊκό θέατρο στην Παλμύρα για να εκτελέσει περί τους 25 ξένους μαχητές, που πολεμάνε υπέρ του Ασαντ, την Τετάρτη.

Οι τζιχαντιστές κρατάνε 600 μαχητές που πολέμησαν στο πλευρό του καθεστώτος. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισε η επίθεση του IS στην περιοχή, στα μέσα Μαΐου.

Eνα βίντεο διάρκειας 87 δευτερολέπτων που δημοσιοποιήθηκε από το IS την Τετάρτη δείχνει τμήματα των ερειπίων και κιονοστοιχίες της αρχαίας πόλης – τον Ναό του Μπελ και το ρωμαϊκό θέατρο – ανέπαφα και άδεια.

Το Alwan FM, ένας αντι-καθεστωτικός ραδιοφωνικός σταθμός, μετέδωσε συνέντευξη του στρατιωτικού διοικητή του IS στην Παλμύρα, ο οποίος δεσμεύθηκε να μην βλάψει τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά είπε ότι η οργάνωση θα καταστρέψει τα αγάλματα.

«Οσον αφορά την ιστορική πόλη, εμείς θα την διατηρήσουμε και δεν θα την βλάψουμε, με το θέλημα του Αλλάχ. Αυτό που θα κάνουμε είναι να καταστρέψουμε τα είδωλα τα οποία προσκυνούσαν οι άπιστοι», είπε ο τζιχαντιστής.

«Τα ιστορικά κτίρια δεν θα τα αγγίξουμε, ούτε θα φέρουμε μπουλντόζες για να τα καταστρέψουμε, όπως σκέφτονται μερικοί», πρόσθεσε ο διοικητής του IS.