Με την τελετή έναρξης στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ από το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησαν και επίσημα οι εκδηλώσεις στον Πειραιά για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015» με επίτιμο καλεσμένο τον κ.Καρμένου Βέλα, ευρωπαίο επίτροπο για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία.

Στην τελετή παρέστησαν ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και φορείς του Πειραιά αλλά και η πρώην επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη. Οι επίσημοι επιβιβάστηκαν σε σκάφος και έκαναν περιήγηση στο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βέλα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα είναι η ημέρα που γιορτάζουμε τη θάλασσα, τη σχέση μας με αυτήν και τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να γίνει μέρος στο μέλλον μας. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο σημείο να βρίσκομαι σήμερα, αυτή τη στιγμή, εδώ στον Πειραιά με τη θέα του λιμανιού που προσδιορίζει τη θάλασσα στην Ελλάδα.

»Θάλασσες, λιμάνια και ακτές είναι ένα τεράστιο μέρος της κοινής μας κουλτούρας και προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη. Η θαλάσσια οικονομία της ΕΕ προσθέτει ακαθάριστη αξία πάνω από 500 δισ. ετησίως. Παρέχει έως και 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αλλά το πιο σημαντικό, έχει τη δυνατότητα να κάνει πολύ περισσότερα».

Ο επίτροπος σημείωσε επίσης ότι «λιμένες και ακτές θα έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, ως πύλες για θαλάσσια ανάπτυξη, ως εστίες της θαλάσσιας καινοτομίας και ως οδηγοί για τις τόσο αναγκαίες νέες θέσεις εργασίας. Οι εκπρόσωποι της ναυτιλιακής σας κοινότητας εδώ σήμερα έχουν, φυσικά, πλήρη επίγνωση επ’ αυτού».

Επιπλέον συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι ο 21 αιώνας θα είναι ο αιώνας των ωκεανών. Δεν θα συνεχίσουμε απλώς να τους χρησιμοποιούμε αυτούς και τους πόρους τους, αλλά θα συνεχίσουμε να τους χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο. Εξαρτώμαστε από αυτούς όλο και περισσότερο. Όμως πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι αυτούς θα τους διαχειριστούμε με ένα βιώσιμο τρόπο. Εάν διαβρώσουμε τις θάλασσες, διαβρώνουμε τη δική μας βάση ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαΐου και παράλληλα το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δήμος Πειραιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ξεκίνησε το συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με κεντρικό θέμα«Λιμάνια και ακτές: Οι πύλες της Θαλάσσιας Ανάπτυξης»,το οποίο θα συνεχιστεί και την Παρασκευή.

Στην ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Μώραλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «για τον Πειραιά η “γαλάζια ανάπτυξη και οικονομία” αποτελεί ένα εργαλείο ουσιαστικής διασύνδεσης της πόλης με το λιμάνι, διαμορφώνοντας ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες δίνοντας του τη δυνατότητα να μεγεθύνεται αστικά, οικονομικά και πολιτιστικά» και υπογράμμισε: «Για το 2015 είναι ένα έτος-ορόσημο διότι σηματοδοτεί μία νέα περίοδο στην οποία φαίνεται να εισέρχεται ο Πειραιάς. Η συζήτηση για την αξιοποίησή των δυνατοτήτων του αποτελεί πηγή διαμόρφωσης ιδεών και προτάσεων, κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων που όλοι προσδοκούμε να οδηγήσουν στη βέλτιστη λύση για την ανάπτυξη της πόλης και την ανάδειξη του ως διεθνές ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο, ανταγωνιστικό των μεγαλύτερων λιμανιών παγκοσμίως».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία και με άλλους φορείς θα δημιουργήσει συνέργιες με επιχειρηματικές εγκαταστάσεις και πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου maritime cluster προωθώντας τις εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές και ερευνητικές δραστηριότητες στοχεύοντας στη “γαλάζια ανάπτυξη και οικονομία”. Θα εκπονεί στρατηγικές, θα τις εξειδικεύει σε σχέδια δράσης και θα προωθεί την εκτέλεσή τους. Θα διαθέτει δομές υποστήριξης των υφισταμένων επιχειρήσεων του Πειραιά που είναι μέλη του, δομές εκκόλαψης νέων επιχειρήσεων (start-ups) και one-stop-shopγια την προσέλκυση ξένων ναυτιλιακών –και συναφών με τη ναυτιλία– επιχειρήσεων στον Πειραιά».

Σημείωσε ότι «ο Δήμος Πειραιά στοχεύει σταδιακά αλλά στρατηγικά στην παραμονή τουλάχιστον του 20% των αφίξεων των επιβατών κρουαζιέρας στην πόλη, ώστε να επισκέπτονται μουσεία, μνημεία, εκθέσεις, να περιηγούνται στην πόλη. Να προβαίνουν σε αγορές, να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες αναψυχής, να απολαμβάνουν την τοπική κουζίνα, να αναπτύσσουν τελικά και να προσωποποιούν τις δικές τους βιωματικές εμπειρίες, δημιουργώντας μέσω των social media ένα ζωντανό και συνεχές βήμα προβολής της πόλης».

Αναφερόμενος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού επέμεινε στη θέση ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΛΠ και υπενθύμισε την πρόταση για τη σύσταση Λιμενικού Ταμείου που θα ανήκει κατά 100% στον Δήμο Πειραιά.

Επίσης στον Πειραιά έχουν προγραμματιστεί πάνω από 60 εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των φορέων της πόλης, με σκοπό να αναδειχθεί ο «θαλάσσιος πολιτισμός» του Πειραιά και περιλαμβάνουν: εκθέσεις, ξεναγήσεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα και σε πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς, γεύσεις, κινηματογραφικές προβολές με ταινίες για τον Πειραιά, διαγωνισμούς, ποδηλατοδρομίες, διεξαγωγή αγώνων και πάρτι.

Όλες οι εκδηλώσεις βρίσκονται στο site της διοργάνωσης