• Αναζήτηση
 • Λύση ρευστότητας μέσω εντόκων εάν υπάρξει άμεσα συμφωνία

  Στο ενδεχόμενο να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αξίας μεγαλύτερης του υφιστάμενου ορίου των 15 δισ. ευρώ αναφέρθηκε τραπεζική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters. H σχετική δήλωση στέλνει μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι εάν κλείσει άμεσα τη συμφωνία θα βρεθεί τρόπος άμεσης κάλυψης των αναγκών ρευστότητας της χώρας.

  Στο ενδεχόμενο να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αξίας μεγαλύτερης του υφιστάμενου ορίου των 15 δισ. ευρώ αναφέρθηκε τραπεζική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

  Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο των εντόκων, ωστόσο η σχετική διαρροή αποτελεί μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι εάν κλείσει άμεσα τη συμφωνία θα βρεθεί τρόπος άμεσης κάλυψης των αναγκών ρευστότητας της Ελλάδας.

  Η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, θέτοντας αυστηρά όρια στο ύψος των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο επιτρέπει να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον βασικό δίαυλο δανεισμού της Αθήνας.

  Το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί εάν υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης του δανείου από την ευρωζώνη, ανέφερε τραπεζική πηγή στο Reuters, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

  «Εάν εκταμιευθεί το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα SMP, αυτό θα μπορούσε να είναι το σινιάλο» πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει στη δευτερογενή αγορά την περίοδο 2010-11.

  Σημειώνεται πως το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ είχε αναφέρει σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δει να χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην αναχρηματοδότησή της εάν επιτυγχανόταν μια συμφωνία και τελικά να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων.

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας