Στην αποσαφήνιση ότι η συμφωνία για την Ελλάδα δεν μπορεί να κλείσει μόνο με δύο ή τρία μέτρα και ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ο Μάρεϊ δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για το καθεστώς της τρέχουσας αξιολόγησης και τις εργασίες του Brussels Group και ειδικά για το εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως την προσεχή Κυριακή. «Δεν θα κάνω υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» είπε και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με μόνο δύο ή τρία μέτρα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρχει συμφωνία έως την Κυριακή αρκέσθηκε να επαναλάβει πως στόχος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία. «Δεν έχω αίσθηση πότε θα επέλθει συμφωνία. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερα. Όσο πιο αργά τόσο μεγαλύτερο το κόστος» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε ανάλγητους τους εκπροσώπους των θεσμών και υποστήριξε ότι το ΔΝΤ έχει μια πολύ σκοτεινή ιστορία, η οποία κατέληξε σε αναξιοπιστία στα μέσα του 2000, ο Μάρεϊ είπε πως το Ταμείο είναι ευέλικτο και πρόθυμο να ακούσει εναλλακτικές προτάσεις.

Σε ερώτηση εάν έχει υπάρξει αίτημα από την Ελλάδα για σύμπτυξη των δόσεων που πρέπει να καταβάλει τον Ιούνιο η χώρα στο ΔΝΤ ύψους 1,56 δισ. ευρώ, είπε πως δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα και ότι η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και αφορούσε καταβολές της Ζάμπια.

Ο Μάρεϊ είπε πως εφόσον υπήρχε σχετικό αίτημα θα εξεταζόταν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και εφόσον δινόταν έγκριση η δόση θα μπορούσε να καταβληθεί έως το τέλος του μήνα αναφοράς (Ιουνίου).

Όταν δέχθηκε ερώτηση ότι η Ελλάδα έχει απειλήσει να μην πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου δεν συμφώνησε με τη διατύπωση. «Η Ελλάδα δεν έχει απειλήσει ότι δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ. Ο κ. Βαρουφάκης έχει δημοσίως δηλώσει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος υποστήριξε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, ο Μάρεϊ αποσαφήνισε πως «η έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ».

Προσέθεσε δε πως σε περίπτωση ενός Grexit, το κόστος για την Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγάλο, αλλά και ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα είπε πως δεν έχει ενημέρωση για την κατάσταση.

Ερωτηθείς εάν στο Brussels Group εξετάζονται και οι όροι ενός νέους προγράμματος για την Ελλάδα, ο Μάρεϊ είπε πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για ένα τρίτο πρόγραμμα. «Επικεντρωνόμαστε στην τρέχουσα αξιολόγηση» σημείωσε.

Καλούμενος να αναφερθεί στις θέσεις του Ταμείου για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είπε πως η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους δεν έχει ακόμη καταρτιστεί από τα στελέχη του Ταμείου, ενώ όταν ερωτήθηκε για το εάν το ΔΝΤ θα μπορούσε να επανεξετάσει το στόχο του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ, δεν θέλησε να απαντήσει. «Η σταθεροποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι από τους βασικούς μας στόχους» είπε.

Τέλος, όταν δέχθηκε ερώτηση για το περιεχόμενο των επαφών της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου για την Ελλάδα, ανέφερε πως δεν έχει ενημέρωση για τις συζητήσεις τους.