Με γρήγορα αντανακλαστικά αντέδρασε η Aegean Airlines στη διακοπή των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, η οποία προέκυψε έπειτα από βλάβη στα συστήματα αεροναυτιλίας της Βελγικής Υπηρεσίας Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας.
Άμεσα, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, η Aegean κατηύθυνε το αεροσκάφος που πετούσε για τις Βρυξέλλες στο αεροδρόμιο του Ντύσελντορφ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ. από τη βελγική πρωτεύουσα, και προώθησε τους επιβάτες οδικώς στον προορισμό τους μετά τη μίσθωση λεωφορείων.
Αντίστοιχα, άμεσα μισθώθηκαν λεωφορεία και στις Βρυξέλλες, από όπου παρελήφθησαν οι επιβάτες που θα ταξίδευαν για την Αθήνα και προωθήθηκαν οδικώς στο Ντύσελντορφ, από όπου και αναχώρησαν για το «Ελ. Βενιζέλος».
Μάλιστα, η εταιρεία πρόλαβε και μίσθωσε τα λεωφορεία με δικά της έξοδα, προτού ο στόλος τους εξαντληθεί λόγω της ανάγκης μεταφοράς χιλιάδων επιβατών σε άλλα αεροδρόμια μετά την ακύρωση μεγάλου αριθμού πτήσεων.
Μέχρι το μεσημέρι η τεχνική βλάβη στο Belgocontrol είχε επηρεάσει περί τις 20.000 επιβάτες. Σχεδόν 150 πτήσεις είχαν ακυρωθεί, επηρεάζοντας 16.000 επιβάτες.
Παράλληλα, περί τις 4.000 επιβάτες είχαν προσγειωθεί σε άλλα αεροδρόμια, ενώ 32 πτήσεις που δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στις Βρυξέλλες κατευθύνθηκαν σε άλλους αερολιμένες.
Μάλιστα, το πρωτοφανές περιστατικό δημιούργησε τόσο μεγάλη ζήτηση για μεταφορά με άλλα μέσα που δημιούργησε συμφόρηση και στα σιδηροδρομικά δρομολόγια του Βελγίου.
Σταδιακά, οι πτήσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών επανέρχονται, ωστόσο καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν τις επόμενες ώρες.