Να συλλάβει και να παραδώσει στη Χάγη τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι έως σήμερα, 26 Μαΐου, ή αμέσως μόλις καταστεί δυνατό μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, έχει ζητήσει το Συμβούλιο Εφετών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) από το Βελιγράδι, τονίζοντας σε επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας ότι η κατάσταση της υγείας του δεν μπορεί να εμποδίσει την επιστροφή του στη φυλακή.

«Η κατάσταση της υγείας του Σέσελι δεν μπορεί να διαταραχθεί με την επιστροφή του στη Χάγη» αναφέρεται στην επιστολή του ICTY, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Politika του Βελιγραδίου.

Με το έγγραφο αυτό ζητείται από τη σερβική κυβέρνηση, χωρίς αναβολή, να συλλάβει και να παραδώσει στη Χάγη τον Βόισλαβ Σέσελι έως τις 26 Μαΐου ή μόλις καταστεί δυνατό μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το Συμβούλιο Εφετών του ICTY ζητά, επίσης, από την κυβέρνηση της Σερβίας να μεταφέρει με επίσημη συνοδεία από το Βελιγράδι τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, να τον παραδώσει σε Ολλανδούς αξιωματούχους και να αναλάβει τα έξοδα του ταξιδιού.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι ο Σέσελι, σε απάντησή του στο ICTY, ανέφερε ότι δεν παραβίασε την εντολή προσωρινής αποφυλάκισής του, δεν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του, δεν επηρέασε μάρτυρες και κανένας μάρτυρας δεν κινδύνευσε.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ICTY Σερζ Μπράμερτζ, αφού ολοκληρώσει την Τρίτη τη διήμερη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, θα φύγει από το σερβική πρωτεύουσα χωρίς τον Βόισλαβ Σέσελι.