Κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά τάχθηκαν εκ νέου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος και Ελένη Σταματάκη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε την Τρίτη το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ και διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας.

Η ΟΜΥΛΕ εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση της στη πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ και το προσεχές διάστημα θα επιδιώξει συναντήσεις για κοινές δράσεις με φορείς και σωματεία του Πειραιά αλλά και με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να τους ξεκαθαρίσουν τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα και να τους μεταφέρουν πως είναι αμετακίνητοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στο πλευρό των λιμενεργατών τάχθηκαν και εκπρόσωποι δήμων, όπως του Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης, ενώ στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και φορέων.

Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, οι δήμαρχοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εκπρόσωποι του ΕΒΕΠ, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, κοινωνικών φορέων, κομμάτων και βουλευτών.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ σημειώνει ότι «κοινός τόπος όλων των φορέων είναι η απόκρουση της διαδικασίας πώλησης του ΟΛΠ, που οδηγεί στη δημιουργία πανίσχυρου ιδιωτικού μονοπωλίου με δημόσια εξουσία».

Επισημαίνει ότι «στη συζήτηση που αναπτύχθηκε, εκτός της διατυπωμένης ομόθυμης θέσης για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμένα Πειραιά, τέθηκαν τα ζητήματα της αρμονικής σχέσης πόλης – λιμένος και η αναγκαιότητα χάραξης αναπτυξιακής πολιτικής του λιμανιού, με σχεδιασμό επενδυτικού προγράμματος και προτεραιοτήτων, που θα ενισχύουν την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της απασχόλησης με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις».

Η Ομοσπονδία των λιμενεργατών αναφέρει ακόμη ότι «το πρώτο λιμάνι της χώρας είναι από τα σπουδαιότερα αναπτυξιακά εργαλεία και ιδιαίτερα στη σημερινή υφεσιακή συγκυρία πρέπει να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης της χώρας και όχι να εκχωρηθεί εξυπηρετώντας ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα. Εκφράστηκε η αγωνία όλων για τη τύχη του Πειραιά και αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες φορείς η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, για το σταμάτημα της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του μετοχικού κεφαλαίου του».

Βασικά συνθήματα της σύσκεψης ήταν «ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και είναι σίγουρο ότι θα είναι νικηφόρος» και «τα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα δεν θα περάσουν».

Η ΟΜΥΛΕ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον που ετοιμάζουν για τον ΟΛΠ θα έχει απόλυτη συνέχεια και στον ΟΛΘ και στα άλλα λιμάνια, δεν πρόκειται να ανεχθούν αυτή την πολιτική και «με σταθερές τις θέσεις μας για ανάπτυξη με δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών και ακλόνητη πίστη στο δίκιο των αγώνων μας θα μετατρέψουμε την απογοήτευση από την επιχειρούμενη πολιτική σε θυμό και αγωνιστική δράση».

Επίσης σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας την Πέμπτη 4 Ιουνίου στις 13.30 καλούν τα σωματεία Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής και Νήσων, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο Στέφενσων».