Απονεμήθηκε το Βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» 2015

Στην Ειρήνη Μαργαρίτη για την ποιητική συλλογή της Φλαμίνγκο (Μελάνι, 2014) απένειμε η Εταιρεία Συγγραφέων το «Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή Γιάννη Βαρβέρη 2015» στο Θέατρο Εξαρχείων, το βράδυ της Δευτέρας 25 Μαΐου.

Στην Ειρήνη Μαργαρίτη για την ποιητική συλλογή της Φλαμίνγκο (Μελάνι, 2014) απένειμε η Εταιρεία Συγγραφέων το «Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή Γιάννη Βαρβέρη 2015» στο Θέατρο Εξαρχείων, το βράδυ της Δευτέρας 25 Μαΐου.

Το ετήσιο βραβείο, το οποίο απονέμεται εφέτος για τρίτη χρονιά, θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) με σκοπό να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας.
Η τριμελής κριτική επιτροπή του βραβείου, η οποία αποτελείται από τον ποιητή και μεταφραστή Ερρίκο Μπελιέ, τον ποιητή και πεζογράφο Νίκο Δαββέτα και τον ποιητή και κριτικό Νίκο Λάζαρη, αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το βραβείο στην Ειρήνη Μαργαρίτη «διότι η εν λόγω συλλογή διαθέτει ορισμένες αξιοπρόσεκτες αρετές (π.χ. λιτότητα, εκφραστική ακρίβεια και τόλμη, πρωτοτυπία, αίσθηση τού μέτρου, του ρυθμού και των αναλογιών), οι οποίες την καθιστούν άκρως ενδιαφέρουσα».
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής συνεχάρησαν τους ποιητές και τις ποιήτριες που συμπεριελήφθησαν στον βραχύ κατάλογο (Αθανασία Καραγιάννη, Νικόλα Νιαμονιτό, Βασίλη Ντούρο, Μαρία Φίλη και Λίνα Φυτιλή) και υπογράμμισαν ότι «τα ποιήματα που συνοδεύουν την πρώτη τους εμφάνιση δεν έχουν εγγενείς αδυναμίες. Είναι δείγματα γραφής ώριμα στην πλειονότητά τους, τα οποία αφενός διακρίνονται για την εκφραστική ευθυβολία και την τεχνική τους αρτιότητα και αφετέρου δίνουν βάσιμες υποσχέσεις για μια ευοίωνη συνέχεια».
Στην εκδήλωση, η οποία άρχισε με χαιρετισμό του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρη Καλοκύρη, η βραβευμένη ποιήτρια παρέλαβε έναν ζωγραφικό πίνακα προσφορά της ποιήτριας, ζωγράφου και μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων Παυλίνας Παμπούδη.
Η Αννίτα Δεκαβάλλα και ο Τάκης Βουτέρης διάβασαν ποιήματα του Γιάννη Βαρβέρη, μεταδίδοντας και στο κοινό τη δική τους συγκίνηση για τον φίλο τους ποιητή που χάθηκε, ενώ η Αννίτα Δεκαβάλλα έκανε ιδιαίτερη μνεία και σε άλλους δυο σημαντικούς ποιητές που έφυγαν πρόσφατα, τον Γιάννη Κοντό (1942-2015) και την Αγγελική Ελευθερίου (1940-2015).
Στους ποιητές της βραχείας λίστας δόθηκε από ένα αντίτυπο της δίτομης συγκεντρωτικής έκδοσης των ποιημάτων του Βαρβέρη από τις εκδόσεις Κέδρος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk