Πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε επίπεδο που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση του Μεχμέτ Νταβούτογλου να αναζητήσει εταίρους, και θα αποτελέσει παράλληλα πλήγμα στις επιδιώξεις Ερντογάν να προωθήσει προεδρικό σύστημα, δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου SONAR εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου. Την αυτοδυναμία «κλέβει» το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας (HDP), το εμφανίζεται οριακά πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Η δημοσκόπηση της SONAR «δίνει» ποσοστό 41% στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), βρίσκεται στο ποσοστό του 26% και το εθνικιστικό MHP συγκεντρώνει ποσοστό 18%.

Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας (HDP) συγκεντρώνει στην ίδια δημοσκόπηση ποσοστό 10,4%, πετυχαίνοντας οριακά την είσοδό του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Εάν το HDP μπει στην Εθνοσυνέλευση, ο στόχος Ερντογάν για προεδρικό σύστημα θα καταστεί πολύ πιο δύσκολος. Εφόσον δεν το επιτύχει, οι ψήφοι του θα διανεμηθούν στα άλλα κόμματα και θα ευνοηθεί το AKP -όχι όμως στο κομμάτι που αφορά το ειρηνευτικό σχέδιο με το PKK.

Το φιλοκουρδικό κόμμα έχει προειδοποιήσει ότι θα γίνει ο «εφιάλτης» του «σουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν εφόσον εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση στις εκλογές του Ιουνίου, μπλοκάροντας τα σχέδιά του για συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος προς ενίσχυση των εξουσιών του.

Ο Ερντογάν -ιδρυτής και πρώην ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- χρειάζεται μία συντριπτική νίκη του AKP για να μπορέσει να προωθήσει μέσω της αναθεώρησης της τουρκικού Συντάγματος την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι επιδιώκει το AKP να συγκεντρώσει 400 κοινοβουλευτικές έδρες, οι οποίες θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει με άνεση στην αλλαγή του Συντάγματος χωρίς να αντιμετωπίσει αντιδράσεις.

Το AKP θα χρειαστεί τουλάχιστον 330 έδρες για να αλλάξει το Σύνταγμα μέσω ενός δημοψηφίσματος και 367 έδρες για να το κάνει χωρίς να χρειαστεί λαϊκή εντολή.

Όμως, όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, περιλαμβανομένης αυτής του ινστιτούτου SONAR, δείχνουν πτώση από 1 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 49,8% που εξασφάλισε το AKP το 2011. Πτώση στο επίπεδο του 41% που «δίνει» η SONAR αφήνει το AKP, το οποίο σήμερα διαθέτει 312 έδρες, με λιγότερες από τις 276 έδρες που απαιτούνται για την απλή πλειοψηφία.