Aντιπροσωπείες από Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία υπέγραψαν τη Δευτέρα συμφωνία σχετικά με την «Ίδρυση και λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία». Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος είχε συνάντηση στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Πανούσης συναντήθηκε αρχικά με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της γειτονικής χώρας κυρία Ρουμιάνα Μπαχβάροβα, με την οποία συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση του έλληνα υπουργού και των υπουργών Εσωτερικών της Βουλγαρίας κυρίας Μπαχβάροβα και Τουρκίας κ. Σεμπαχατίν Οζτούρκ.

Οι τρεις υπουργοί, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, συνυπέγραψαν τη Συμφωνία για την Ίδρυση και Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία. Ακολούθησε συνάντησή τους με τον βούλγαρο πρωθυπουργό στο γραφείο του.

Στη συνέχεια, η αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών παρέθεσε γεύμα εργασίας, ενώ αμέσως μετά ο κ. Πανούσης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η Συμφωνία προβλέπει την ίδρυση στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας «Κοινού Κέντρου Επαφής», στα πρότυπα των σχετικών ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών και σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες των συμβαλλόμενων χωρών.

Κύρια αρμοδιότητα του Κέντρου Επαφής θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, τροχαίων παραβάσεων κ.λπ., με σεβασμό στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, μέσω του Κέντρου, οι τρεις χώρες δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε περιπτώσεις διακοπής κυκλοφορίας ή άλλων προβλημάτων στα εθνικά οδικά ή σιδηροδρομικά δίκτυα και να συνεργάζονται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (π.χ. σε φυσικές καταστροφές) ή αθλητικών διοργανώσεων που ενδεχομένως έχουν διασυνοριακή επίπτωση. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους.

Αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι των τριών χωρών θα εργάζονται κάτω από κοινή στέγη, σε χωριστούς ωστόσο χώρους, ενώ η κάθε πλευρά θα ενεργεί σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία και θα έχει πρόσβαση μόνο στις δικές της εθνικές βάσεις δεδομένων.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Πανούσης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η τριμερής συμφωνία θα συμβάλει στην ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινούς κινδύνους. Η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους επιβουλεύονται τα σύνορά μας. Χρειάζεται, φυσικά, όχι μόνο αστυνομικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, αλλά και πολιτικός τρόπος».

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε: «Ζούμε στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, αλλά και στον αιώνα της κατανόησης, της κοινής δράσης και της υπευθυνότητας. Πρόκειται για συμφωνία αντιμετώπισης από κοινού, όχι μόνο των εχθρών της κοινωνίας μας αλλά και της δημοκρατίας. Θέλω να ελπίζω ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός κέντρου επαφής των αστυνομικών αρχών μόνον, αλλά και των λαών μας που δείχνουν τη βούλησή τους να ζήσουν ειρηνικά. Κυρίως όμως θεωρώ ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών».