«Η δική μας στάση!» σε δίκτυο αλληλεγγύης της Εκκλησίας

Μόνο μία «στάση» μακριά από τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια

Μόνο μία «στάση» μακριά από τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια, αλλά και από όσους με την προσφορά τους επιθυμούν να στηρίξουν εκείνους που έχουν ανάγκη βρίσκεται το Δίκτυο Αλληλεγγύης της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Με αρωγό τις Συγκοινωνίες Αθηνών, κάθε λεωφορείο, κάθε στάση και κάθε σταθμός τρένου στις περιοχές της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας, της Νέας Χαλκηδόνας και του Ηρακλείου γίνεται κόμβος ενημέρωσης του Δικτύου Αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει η ΙΜ Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.


Συνεισφορά ενημέρωσης

Μέσω του προγράμματος «Στάση Προσφοράς», όλοι οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για τη στήριξη που μπορούν να λάβουν, αλλά και να προσφέρουν μέσα από το ευρύ κοινωνικό δίκτυο που συντονίζει η Μητρόπολη. Κέντρα σίτισης, κέντρα προσφοράς τροφίμων και ρούχων, κοινωνικά παντοπωλεία, οίκοι ευγηρίας και βρεφονηπιακοί σταθμοί συνθέτουν έναν χάρτη προσφοράς και αλληλεγγύης, στον οποίο ο πιο εύκολος τρόπος μετακίνησης δεν είναι άλλος από τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Στόχος του καινοτόμου αυτού προγράμματος είναι ο συνδυασμός ποιοτικών συγκοινωνιακών υπηρεσιών με την αναλυτική ενημέρωση των πολιτών για την προώθηση της κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας.
«Το πνεύμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι η δικτύωση των δομών, της κοινωνίας, ακόμα και ημών των ιδίων, που συχνά είναι δύσκολο να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Συγχρόνως στέλνουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, μήνυμα προσφοράς και συνεργασίας» αναφέρει στο «Βήμα» ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, στον οποίο ανήκει η ιδέα αυτής της ενημερωτικής εκστρατείας στην οποία ανταποκρίθηκαν άμεσα οι Συγκοινωνίες Αθηνών. «Στόχος μας είναι η από στόμα σε στόμα ενημέρωση των πολιτών για το δίκτυο των κοινωνικών δομών μας. Υπάρχουν ακόμα συνάνθρωποί μας που δεν γνωρίζουν πού μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια, ούτε πού να εμπιστευθούν τις προσφορές τους. Η αμεσότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί να συμβάλει στη διάδοση του μηνύματός μας» επισημαίνει.
Οι πολίτες θα μπορούν πλέον να ενημερώνονται αναλυτικά για τα 22 σημεία του κοινωνικού δικτύου που συντονίζει η ΙΜ Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, καθώς και για την ευκολότερη πρόσβασή τους σε αυτά, αξιοποιώντας τα δημόσια μέσα μετακίνησης. Δημιουργείται ένας οδηγός κοινωνικής βοήθειας με γνώμονα την παροχή ανακούφισης στην κοινωνία, που θα σηματοδοτεί την καθημερινή πορεία των συνανθρώπων μας, 365 ημέρες τον χρόνο, στηρίζοντας κάθε ανάγκη τους. Σήμερα, μέσα από τις δομές της Μητρόπολης σιτίζονται 500 συνάνθρωποί μας που βρίσκονται σε ένδεια, δέματα αγάπης διανέμονται σε περίπου 1.000 οικογένειες, ενώ στα γηροκομεία φιλοξενούνται 50 άτομα και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς 300 παιδάκια.


«Θεός σημαίνει αγάπη και αγάπη σημαίνει να μπορώ να προσφέρω»

Διαμορφώνοντας μια συμμαχία αλληλεγγύης η Μητρόπολη, οι ιεροί ναοί της ευρύτερης περιοχής, αλλά και πολλά σημεία εξυπηρέτησης κοινού, όπως οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, τα ΚΕΠ, οι εμπορικές αλυσίδες και τα καταστήματα, έρχονται με τη σειρά τους να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Οδικοί χάρτες και ενημερωτικό υλικό θα διανέμονται στους πολίτες που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, παρουσιάζοντας τις στάσεις που θα τους φέρουν κοντά στα σημεία όπου μπορούν να λάβουν ή να προσφέρουν άμεσα στήριξη.
«Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος που ευχόμαστε να λειτουργήσει και να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους φορείς. Ο στόχος μας είναι να έρθουμε όλοι σε επαφή μεταξύ μας ώστε να βοηθούμε πιο αποτελεσματικά όσους έχουν ανάγκη. Φανταστείτε για παράδειγμα ένα ΚΕΠ προνοιακής στήριξης» περιγράφει ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, υπογραμμίζοντας: «Είναι αναγκαίο στην εποχή μας να δημιουργούμε συνέργειες. Ευχαριστούμε τις Συγκοινωνίες Αθηνών και τον πρόεδρο του Οργανισμού για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα αυτό. Ολοι μας μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι στον συνάνθρωπό μας, να σταθούμε πλάι ο ένας στον άλλο, να κάνουμε πράξη την πίστη μας στον Θεό. Διότι Θεός σημαίνει αγάπη και αγάπη σημαίνει να μπορώ να προσφέρω».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk