Την ψήφιση νομοσχεδίου που θα αυξάνει την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τις διαπραγματεύσεις του Brussels Group παρουσιάσθηκε στην ελληνική πλευρά προσχέδιο σχεδίου νόμου που επιφέρει αλλαγές στο Ν. 3832/2010 για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα.

Με τις νέες διατάξεις η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων για την αξιοπιστία των στατιστικών, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των διεθνών στατιστικών προτύπων, την οχύρωση της επαγγελματικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και την υπεράσπιση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων εναντίον οποιωνδήποτε προσπαθειών «υπονομεύσεως» της αξιοπιστίας τους.

Κυβερνητική πρόθεση είναι το νομοσχέδιο να οδηγήσει στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα και να μην υπάρξει καμία άλλη υπαναχώρηση ή διάταξη στο προαναφερθέν σχέδιο νομού που να δίνει οποιαδήποτε «ασυλία» στην ΕΛΣΤΑΤ για λάθη και παραλείψεις προηγουμένων ετών.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της εκκρεμούσας πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης, η κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2014 είχε συμφωνήσει να εκπονήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτρέψει την παροχή διοικητικών δεδομένων από την κυβέρνηση σε Τμήματα της ΕΛΣΤΑΤ, με την Αρχή να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα εσωτερικά μέτρα για να διατηρήσει την εμπιστευτικότητα των φορολογικών δεδομένων στα οποία θα έχει πρόσβαση.

Μάλιστα, το Μνημόνιο ανάφερε πως οι διευθετήσεις για πλήρη πρόσβαση της ΕΛΣΤΑΤ σε όλα τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση των στατιστικών δεδομένων θα πρέπει να επισημοποιηθούν με μία αμοιβαία συμφωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, που θα σέβεται τις αρχές της επαγγελματικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και θα σέβεται το στατιστικό απόρρητο.

Σε κάθε περίπτωση με τις αλλαγές στην ΕΛΣΤΑΤ θα ασχοληθεί και η Βουλή αρχής γενομένης της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο που έχει καλέσει στις 9 Ιουνίου σε ακρόαση τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Στη συνεδρίαση αυτή θα παρίστανται εκτός από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά.