Με πέντε γαλλικές ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, η Γαλλία θα ήταν αδύνατον να μην φύγει με κάποιο μεγάλο βραβείο. Πήρε τελικά τρία, ανάμεσά τους όμως και το σημαντικότερο. Ο Ζακ Οντιάρ, σκηνοθέτης του εξαιρετικού «Προφήτη» και της επίσης ενδιαφέρουσας ταινίας «Σώμα με σώμα», είναι ο μεγάλος νικητής της εφετινής διοργάνωσης για το «Dheepan» : την ιστορία ενός πρόσφυγα από την Σρι Λάνκα, ο οποίος έχει γλιτώσει από τον πόλεμο στην χώρα του, ζει πλέον έναν άλλο πόλεμο, αυτή την φορά στο γκέτο της περιοχής της Γαλλίας όπου «φιλοξενείται». Εκεί όπου παριστάνει τον σύζυγο μιας γυναίκας με την οποία δεν είναι παντρεμένος και τον πατέρα ενός παιδιού που δεν είναι δικό του.

Ο Οντιάρ είναι ήδη κάτοχος του μεγάλου βραβείου της επιτροπής για τον «Προφήτη», μια πολύ ανώτερη ταινία από το «Dheepan». Πολύ ανώτερη ταινία όμως είναι και εκείνη που απέσπασε το εφετινό Μεγάλο βραβείο της επιτροπής, καμία άλλη από τον «Γιό του Σαούλ». Μια ουγγρική ταινία, η πρώτη του νεαρού σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες, ο οποίος βύθισε τον φακό της κινηματογραφικής μηχανής του στον αίμα των Εβραίων του Ολοκαυτώματος γυρίζοντας την σημαντικότερη ίσως ταινία μυθοπλασίας για τις θηριωδίες του Αουσβιτς που έχει γυριστεί ποτέ!

Στον Νέμες _που κέρδισε και την προσοχή των κριτικών με το βραβείο FIPRESCI_ άξιζε ο Χρυσός Φοίνικας.

Παρότι στην θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής κάθονταν οι αδελφοί Τζόελ και Ιθαν Κόεν (Χρυσός Φοίνικας το 1991 για το «Μπάρτον Φινκ»), η απουσία των αμερικανών εφέτος από τα βραβεία είναι κραυγαλέα. Μόνον δυο αμερικανικές ταινίες κέρδισαν κάτι: η μία είναι γυρισμένη από Μεξικάνο ,το «Chronic» του Μισέλ Φράνκο που πήρε το βραβείο σεναρίου. Η άλλη είναι μεν γυρισμένη από Αμερικανό αλλά πήρε… μισό βραβείο. Γιατί στη κατηγορία της γυναικείας ερμηνείας το βραβείο μοιράστηκε ανάμεσα στην Γαλλίδα Εμανουέλ Μπερκό για την ταινία «Mon roi» της Μαϊουέν και την Ρούνεϊ Μάρα για την «Carol» του Τοντ Χέινς.

Και οι δυο ταινίες σχετίζονται με τον έρωτα: στο «Mon roi» η Μπερκό αντιλαμβάνεται ότι ο σύζυγός της (Βενσάν Κασέλ) δεν είναι το καλύτερο παιδί του κόσμου, ενώ στην «Carol» η Κέιτ Μπλάνσετ (στην οποία …άξιζε το βραβείο!) ξυπνά ομοφυλοφιλικά συναισθήματα στην Μάρα. Αμήχανη βράβευση και σίγουρα μια αδικία απέναντι στην πολύ καλή (σίγουρα καλύτερη των προαναφερθέντων) Ιταλία Μαργκαρίτα Μπούι της «Μητέρας μου» του συμπατριώτη της Νάνι Μορέτι.

Αντιθέτως, δίκαιη ήταν η βράβευση του υποτιμημένου Γάλλου ηθοποιού Βεσνάν Λιντόν για τον «Νόμο της αγοράς» του Στεφάν Μπριζέ, όπου ο πρώτος υποδύεται με ακρίβεια τον απολυμένο εργάτη που προσπαθεί να βρει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που τον περιζώνουν. Συγκινητική και σεμνή η παρουσία του Λιντόν. Δεν έκρυψε τα δάκρυά του αφού πρώτα φίλησε και χαιρέτησε ένα προς ένα τα μέλη της επιτροπής.

Από τα βραβεία απουσίασε εντελώς η «Νεότητα» του Πάολο Σορεντίνο, όπως είχε γίνει με την «Τέλεια ομορφιά» πριν από δυο χρόνια. Αργότερα η «Τέλεια ομορφιά» κέρδισε το ξενόγλωσσο Οσκαρ ,κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί φυσικά με την «Νεότητα» αφού είναι αγγλόφωνη ταινία.

Και τέλος, υπενθυμίζω την διάκριση του «Αστακού». Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου δεν απουσίασε τελικά από τα βραβεία όπως είχαμε προβλέψει από την Παρασκευή. Είναι το τρίτο συνεχόμενο βραβείο που κερδίζει σε φεστιβάλ ο 42χρονος Λάνθιμος μετά το Un Certain Regard για τον «Κυνόδοντα» στις Κάννες το 2009 και το βραβείο σεναρίου που μοιράστηκε με τον Ευθύμη Φιλίππου για τις «Αλπεις» στο φεστιβάλ Βενετίας το 2011.

Η απονομή των βραβείων του 68ου φεστιβάλ των Καννών έγινε το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαίου στην αίθουσα Λιμιέρ με τελτάρχη τον Γάλλο ηθοποιό Λαμπέρ Γουϊλσόν που ήταν και ο τελετάρχης της τελετής έναρξης. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παρέδωσαν βραβεία ήταν η Γαλλίδα ηθοποιός Λετίσια Κάστα (στον Λάνθιμο), η Ιταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο (στον Χου Χιάο Χσιέν), ο Γαλλοαλγερινός ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ (στις Μάρα και Μπερκό) και η Βελγίδα ηθοποιός Σεσίλ Ντε Φράνς (στον Οντιάρ)

Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής συνέθεταν ο Μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ο Καναδός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ξαβιέ Ντολάν, η Γαλλίδα ηθοποιός Σοφί Μαρσό, η Βρετανίδα ηθοποιός Σιένα Μίλερ, η Ισπανίδα ηθοποιός Ρόζι Ντα Πάλμα, η τραγουδίστρια από το Μάλι Ρόκια Τραορέ και ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέικ Τζίλενχααλ.

Όλα τα βραβεία

Χρυσός Φοίνικας: «Dheepan» (Γαλλία) του Ζακ Οντιάρ

Μεγάλο βραβείο της επιτροπής: «Ο γιός του Σαούλ» (Ουγγαρία) του Λάζλο Νέμες

Βραβείο σκηνοθεσίας: Χου Χσιάο Χσιέν για την «Δολοφόνο» (Ταϊβάν/ Κίνα)

Βραβείο σεναρίου: «Chronic» του Μισέλ Φράνκο (ΗΠΑ)

Βραβείο ανδρικού ρόλου: Βενσάν Λιντόν – «Ο νόμος της αγοράς» (Γαλλία) του Στεφάν Μπριζέ

Βραβείο γυναικείου ρόλου: εξ’ ημισείας στις Εμανουέλ Μπερκό (Mon Roi – Γαλλία)

και Ρούνεϊ Μάρα (Carol- ΗΠΑ)

Βραβείο της επιτροπής : «Ο αστακός» (Ιρλανδία/ Αγγλία/ Ολλανδία/ Ελλάδα) του Γιώργου Λάνθιμου

Camera D’ Or: «Tierra y la sombra» (Κολομβία/ Γαλλία/ Ολλανδία) του Σεζάρ Αουγκούστο Ασεβέδο

Χρυσός Φοίνικας μικρού μήκους ταινίας: «Waves ‘98» (Λίβανος/ Κατάρ) του Ελι Νταγκέρ