• Αναζήτηση
 • ΟΑΣΕ: Οι δύο αιχμάλωτοι στο Κίεβο παραδέχθηκαν ότι είναι Ρώσοι στρατιώτες

  Το ζήτημα των δύο αιχμαλώτων που συνελήφθησαν από τον ουκρανικό στρατό στα ανατολικά της χώρας έχει επαναφέρει τη διαμάχη για το εάν η Ρωσία εμπλέκεται άμεσα στην κρίση σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ: Το Κίεβο και η Δύση επιμένουν πως ρώσοι στρατιώτες έχουν βρεθεί σε ουκρανικό έδαφος, η Μόσχα πάγια το αρνείται. Η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αναφέρει πως οι δύο αιχμάλωτοι παραδέχθηκαν ότι είναι μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και βρίσκονταν σε «αποστολή αναγνώρισης».

  Το ζήτημα των δύο αιχμαλώτων που συνελήφθησαν από τον ουκρανικό στρατό στα ανατολικά της χώρας έχει επαναφέρει τη διαμάχη για το εάν η Ρωσία εμπλέκεται άμεσα στην κρίση σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ: Το Κίεβο και η Δύση επιμένουν πως ρώσοι στρατιώτες έχουν βρεθεί σε ουκρανικό έδαφος, η Μόσχα πάγια το αρνείται.

  Η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αναφέρει πως οι δύο αιχμάλωτοι παραδέχθηκαν ότι είναι μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και βρίσκονταν σε «αποστολή αναγνώρισης».

  Στο τακτικό ανακοινωθέν της αποστολής (αγγλικά) του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η αποστολή αναφέρει ότι τα μέλη της επισκέφθηκαν τους δύο αιχμαλώτους σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Κιέβου και συνομίλησαν μαζί τους.

  Η συνομιλία έγινε κατ’ ιδίαν, χωρίς την παρουσία ουκρανών αξιωματούχων.

  «Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι είναι μέλη μονάδας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρει ο ΟΑΣΕ. «Ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονταν σε αναγνωριστική αποστολή και ότι ήταν οπλισμένοι αλλά δεν είχαν διαταγές να επιτεθούν» συνεχίζει.

  «Και οι δύο τους ανέφεραν πως δέχθηκαν πυρά, τραυματίστηκαν και πιάστηκαν στις 16 Μαΐου κοτνά στο Στσάστια» αναφέρει το ανακοινωθέν.

  Ο ένας από αυτούς ανέφερε ότι είχε λάβει διαταγές από την μονάδα του να πάει στην Ουκρανία και θα αντικαθίστατο σε τρεις μήνες.

  Και οι δύο τους ανέφεραν πως είχαν ξανασταλεί σε αποστολές στην Ουκρανία και ο ένας από αυτούς υπογράμμισε αρκετές φορές, όπως αναφέρει ο ΟΑΣΕ ότι ρώσοι στρατιώτες δεν παίρνουν μέρος σε μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk