«Το ζήτημα της Ελλάδας συνεχίζεται, λοιπόν, με κάποιου είδους εξέλιξη να αναμένεται κάποια στιγμή στις επόμενες δύο εβδομάδες. Δεν είναι δυνατόν να προδικάσουμε το αποτέλεσμα», γράφει ο Χάμις ΜακΡέι, σε οικονομική ανάλυση στον Independent, όπου τονίζει ότι χωρίς διαγραφή χρέους δεν θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα.
Ακολουθούν αποσπάσματα:
«H εμπειρία μας σε χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα διδάσκει ότι δύο πράγματα μπορεί να συμβούν. Είτε η κυβέρνηση της χώρας υποκύπτει στις πιέσεις των πιστωτών, ή κηρύττει στάση πληρωμών για τα χρέη της. Αυτό συμβαίνει συνήθως.
Συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1976 και στην Αργεντινή η οποία κήρυξε στάση πληρωμών τον περασμένο Αύγουστο για δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια.
Η Ελλάδα έχει ενδώσει ήδη δύο φορές και έχει κηρύξει «de facto» στάση πληρωμών. Σε περίπτωση λοιπόν, που κάνει πίσω αυτή τη φορά στις απαιτήσεις των πιστωτών της, αυτή θα είναι η τρίτη φορά.
Αυτό όμως που έχει αλλάξει τώρα, είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι χρηματοοικονομικά ανεξάρτητη, διότι δεν ελέγχει το δικό της νόμισμα.
Επομένως, η ικανότητα να συνεχίσει να λειτουργεί ικανοποιητικά εξαρτάται από την ικανότητα να αυξήσει τους φόρους, ώστε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, και να αγοράσει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζεται.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό η οικονομία αναπτυσσόταν, αν και με αργούς ρυθμούς. Η ανεργία, αν και ακόμη φοβερή, φαινόταν να σταθεροποιείται και να αρχίζει να υποχωρεί, ενώ η χώρα κατέγραφε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Τώρα όμως, τρία αρνητικά γεγονότα έχουν ανατρέψει την κατάσταση.
Το πρώτο είναι ότι η ανάπτυξη σταμάτησε και η Ελλάδα εισήλθε σε ύφεση, το δεύτερο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εξανεμίστηκε, για λόγους που ακόμη δεν είναι σαφείς, και πιθανόν να σχετίζονται με την οικονομική παράλυση που πολλοί Ελληνες αισθάνονται. Το τρίτο είναι ότι οι Έλληνες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.
Τι θα συμβεί στο τέλος; Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να λειτουργήσει, με αντάλλαγμα τις απαραίτητες παραχωρήσεις.
Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ προς το παρόν και δεν θα υπάρξει επίσημη στάση πληρωμών.
Η συμφωνία αυτή θα διαρκέσει μερικούς μήνες, ίσως μέχρι και τον επόμενο χρόνο. Η οικονομία θα ανακάμψει μερικώς, αλλά όχι τόσο ώστε να πείσει το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα ότι έχει υπάρξει πραγματική στροφή στην οικονομία.
Στη συνέχεια, κάποια στιγμή στο μέλλον, θα υπάρξει περαιτέρω πολιτική αντίδραση, με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πιστωτές να πρέπει να αποδεχθούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια επίσημη διαγραφή του ελληνικούς χρέους, κάτι που νομικά δεν είναι εφικτό αυτήν τη στιγμή. Ετσι, οι εξελίξεις των επομένων δύο εβδομάδων μπορεί να μην είναι το τέλος του δράματος».