Τη διατήρηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης τους, παρά τις διαφορές απόψεων σε κρίσιμα ζητήματα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση με έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Λευκορωσία). Σε κάθε περίπτωση, στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση των εργασίες της συνόδου τους στη Ρίγα της Λετονίας, την Παρασκευή – μία Σύνοδο η οποία επισκιάστηκε από την κρίση στην Ουκρανία – δεν υπάρχουν νέες προοπτικές για μελλοντική ένταξη των χωρών αυτών στο δυτικό μπλοκ.

Εκ των βασικών σημείων που υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια των δύο ημερών της Συνόδου είναι ότι οι σχέσεις της ΕΕ με τους γείτονες της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη κινούνται σε διαφορετικούς δρόμους, με μόνο τριών εξ αυτών (Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία) να επιδιώκουν πραγματικά την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση. Λευκορωσία και Αρμενία επιδιώκουν μία περιορισμένη συνεργασία με την ΕΕ, καθώς συμμετέχουν στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν έδειξε μάλλον χαλαρό ενδιαφέρον, στέλνοντας στη Ρίγα τον υπουργό Εξωτερικών αντί για τον πρόεδρο του.

Υπογραμμίζοντας ότι η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, πριν από 18 μήνες στο Βίλνιους, πυροδότησε μια αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία, το κείμενο περιλαμβάνει μια περίπλοκη αναφορά στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα πέρσι. Η αναφορά αυτή ικανοποίησε τόσο την Ουκρανία όσο και την Αρμενία και τη Λευκορωσία η οποία είχε στηρίξει τη Ρωσία σε μια ψηφοφορία στα Ηνωμένα Εθνη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου καθυστέρησε για μία ώρα, ώστε ο πρόεδρος του ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ να τηλεφωνήσει στο μεταξύ στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, το τηλεφώνημα αυτό έγινε ώστε να καθησυχάσει ο Τουσκ τον Αλίεφ για μια αναφορά που γινόταν στην τελική διακήρυξη σχετικά με τη διαμάχη του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο ίδιος ο Τουσκ, στη συνέντευξη Τύπου, υποβάθμισε το θέμα λέγοντας ότι το τηλεφώνημα αφορούσε περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες ακολουθούν μια προσέγγιση που «διαφοροποιείται» από εκείνη τον έξι πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Επέμεινε επίσης ότι δεν υπάρχει ρήξη με τη μουσουλμανική χώρα της Κασπίας. «Το Αζερμπαϊτζάν θέλει να εντείνει τη συνεργασία του με την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.