Η τριμερής συνάντηση της Ρίγα κατά τα φαινόμενα δεν απέδωσε τα επιδιωκόμενα από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Τα πάντα παραπέμφθηκαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ενδεικτική προς τούτο είναι η ανακοινωθείσα για σήμερα Παρασκευή στις 2.30 μ.μ. συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Ας σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχτούν μια γρήγορη και βρόμικη αξιολόγηση.

Πράγμα που περιορίζει τις δυνατότητες της πολιτικής διαπραγμάτευσης, στις οποίες έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για άμβλυνση των μέτρων και του προγράμματος που θα συνοδεύει την επιδιωκόμενη συμφωνία.

Μέρκελ και Ολάντ επέμειναν προφανώς στην τήρηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών και στην αναζήτησή λύσης εντός του πλαισίου των κανόνων της ευρωζώνης.

Καθίσταται έτσι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ξεπεράσει άβρεχτος τη δοκιμασία της τρόικας και της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα και πολιτικές στις ζώνες των δημοσίων οικονομικών, του ασφαλιστικού, του εργασιακού και των μεταρρυθμίσεων στις μεγάλες και μικρές αγορές της ελληνικής οικονομίας.

Και η συμφωνία επ’ αυτών πρέπει να κλείσει τις επόμενες δέκα μέρες, γιατί αλλιώς τίποτε, ακόμη και μετά την τριμερή της Ρίγα, δεν εγγυάται τη συνέχεια της χρηματοδότησης.

Ο κ.Τσίπρας οφείλει πια να πάρει το κόστος, να αναλάβει την ευθύνη μιας συμφωνίας κατά το δυνατόν ολοκληρωμένης και να την επιβάλει στο εσωτερικό του κόμματος του.

Έτσι θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός και θα ανοίξει ο νέος κύκλος σταθεροποίησης και προόδου που επιζητεί εναγωνίως ο ελληνικός λαός.

Αλλιώς η ελληνική οικονομία και πολιτική θα σαπίσουν εντός του ευρώ.