Word of Mouth: Μουσική και μουσικοί χωρίς όργανα

Δεν γνωρίζω πόσοι γνωρίζουν το beatbox εντός των συνόρων αλλά πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικό είδος, αφού όλη η μουσική και οι ρυθμοί προέρχονται από το ανθρώπινο στόμα.

Δεν γνωρίζω πόσοι γνωρίζουν το beatbox εντός των συνόρων αλλά πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικό είδος, αφού όλη η μουσική και οι ρυθμοί προέρχονται από το ανθρώπινο στόμα. Οι καλλιτέχνες που το εκφράζουν έχουν στείλει τα όργανα… διακοπές και ουσιαστικά παράγουν μουσική… χειρωνακτικά. Οι δικοί μας, το ελληνικό ντουέτο Word of Mouth ή, για να συνεννοούμαστε, οι Bitman και El Pap Chico από το 2007 υπηρετούν την τέχνη του human beatbox, προσφάτως κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ι am Βeatbox», έχουν εμφανιστεί σε δεκάδες συναυλίες εντός και εκτός συνόρων, το 2009 ήταν φιναλίστ του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Beatbox Battle που έγινε στο Βερολίνο, ενώ θα δώσουν δυναμικό παρών στο Βeatbox Battle World Championship στις 29-31 Μαΐου στo Βερολίνο. Οι Word of Mouth μιλούν στο «Βήμα της Κυριακής» για την τέχνη και την τεχνική τους, καθώς και για το μουσικό είδος που υποστηρίζουν.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τι θα απαντούσατε στην ερώτηση τι είναι το beatbox;

«Με απλά λόγια είναι η τέχνη δημιουργίας μουσικής με τη χρήση του ανθρώπινου στόματος που βασίζεται στη χρήση της αναπνοής. Με την κατάλληλη εξάσκηση και αφοσίωση δημιουργείς ρυθμικές ρουτίνες, που με την πάροδο του χρόνου γίνονται μουσικά κομμάτια. Το human beatboxing χρωστά την ύπαρξή του στην κουλτούρα του hip-hop και στη Μέκκα του, τη Νέα Υόρκη, στα early 80s και από τότε, με κάποιες διακυμάνσεις στη δημοφιλία του, κατάφερε να γίνει παγκόσμιο trend σε όλον τον πλανήτη. Μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας που εκφράζει τις beatbox κοινότητες σε όλες τις χώρες του κόσμου».
Ποιοι είστε, πώς γνωριστήκατε, ποια ήταν η αιτία και η αφορμή, ποιες ήταν / είναι οι επιρροές σας;
«Είμαστε ο Bitman και ο El Pap Chico από την Αθήνα και πριν από τη συνεργασία μας εκφραζόμασταν κυρίως ως σόλο beatboxers και με συνεργασίες με διάφορα γκρουπ, από τα μέσα των 90s. Εκείνη την περίοδο όσοι ασχολούνταν με το human beatbox στην Ελλάδα ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και δύσκολα έβρισκες ερεθίσματα παρά μόνο σε δίσκους ή στο τότε MTV. Είχαμε παρακολουθήσει ο ένας τον άλλον, αλλά μόνο ανταγωνιστικά. Το 2004, στη συναυλία του κορυφαίου αμερικανού beatboxer Rahzel στην Αθήνα, ωρίμασε η ιδέα δημιουργίας ενός beatbox διδύμου, που θα λειτουργούσε ως συνασπισμός στη βασική δυσκολία μας να φανεί η τέχνη μας και να εκφραστούμε live περισσότερη ώρα. Το 2007 κάναμε το πρώτο μας κοινό live. Επιρροές μας σίγουρα είναι καλλιτέχνες μαύρης μουσικής αλλά και του χώρου μας, όπως οι Bobby McFerrin, Umbilical Brothers κ.ά.
Δουλέψαμε σκληρά μέσα στα χρόνια και αυτό απέδωσε, μια και έχουμε αφήσει το στίγμα μας. Πραγματοποιήσαμε εμφανίσεις στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη, έχουμε «προλογίσει» συναυλίες καταξιωμένων hip-hop ξένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, όπως οι Snoop Dogg (ΗΠΑ), Phi-Life Cypher (Μεγάλη Βρετανία), Lords of the Underground (ΗΠΑ) και Beat Assaillant (ΗΠΑ), και έχουμε συνεργαστεί με πληθώρα καταξιωμένων ελλήνων καλλιτεχνών επί σκηνής αλλά και δισκογραφικά».
Δεν πιστεύω ότι είναι ένα καλλιτεχνικό είδος με μεγάλο γκελ στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά επιμένετε. Γιατί;
«Είναι πολύ εύστοχη η ερώτησή σου. Είχαμε κατά καιρούς προτάσεις που προέρχονταν από το εξωτερικό για να ενσωματωθούμε σε δρώμενα που όμως δεν θα ήμασταν εμείς και γι’ αυτό δεν προχωρήσαμε σε κάτι τέτοιο. Πιστεύουμε πολύ σε αυτό που κάνουμε. Εχουμε μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύει μαζί μας χρόνια, ανάλογα με το project, και αυτό μας κάνει πιο δυνατούς. O ιδιαίτερος comic artist Κώστας Παντούλας, o DJ Mode και ο DJ Beatstrike, που εμφανίζονται μαζί μας ζωντανά, και τα στούντιο Παζλ και Prova θεμελιώνουν την προσπάθειά μας και τη νέα μας δισκογραφική δουλειά και σόου «I am Beatbox»».
Βιοπορίζεστε από το beatbox ή έχετε και κάποια άλλη εργασία;
«Είμαστε επαγγελματίες beatboxers από την πρώτη μέρα συνεργασίας μας, αλλά δεν ζούμε αποκλειστικά από αυτό. Εχουμε και πρωινές δουλειές».
Σε έναν κόσμο που κινείται και αλλάζει διαρκώς, ποιος είναι ο ρόλος του δημιουργού;
«Ο δημιουργός λέει αλήθειες, αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη: να μεταδίδει στην κοινωνία την αλήθεια. Το παραμύθι του παραμυθά είναι πιο αληθινό από τις «αλήθειες» των αρχόντων. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τον πολιτισμό».
Και πολύ περισσότερο σε αυτή την εποχή κρίσης στην οποία ζούμε η τέχνη τι μπορεί να προσφέρει ή να μην προσφέρει;
«Μπορεί να αγγίξει τις ψυχές του κόσμου. Σε περιόδους ευημερίας δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη όπως τώρα».
Γιατί συμμετέχετε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beatbox στο Βερολίνο; Και επίσης ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός διαγωνισμού στο τραγούδι ή στην τέχνη;
«Το beatbox, προερχόμενο από τον κόσμο της hip-hop, έχει στο DNA του τον ανταγωνισμό. Ισως να μην είναι εμφανές στον μη μυημένο όταν για πρώτη φορά παρακολουθήσει μια «μάχη» ανάμεσα σε δύο beatboxers, αλλά αυτή η διαδικασία είναι άκρως δημιουργική και χρήσιμη για την εξέλιξη του είδους. Ο λόγος που το beatbox τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκόσμια μόδα, ανάμεσα στα παιδιά που ανήκουν στη γενιά του Internet, είναι το θέαμα και η ψυχαγωγία που προκύπτουν από αυτούς τους διαγωνισμούς. Διαγωνιζόμαστε σε μια κατηγορία που έχουν επιλεγεί τα καλύτερα 12 δίδυμα παγκοσμίως. Είναι σημαντικό θέμα η εκπροσώπηση της Ελλάδας και θέλουμε μέσα από τον διαγωνισμό να μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές το style μας. Αλλωστε είναι μεγάλη πρόκληση και χαρά για εμάς να συνεχίζουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί!».
Η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά είναι τεράστια, 22 κομμάτια, πολλές συμμετοχές κ.ο.κ. Πόσο κουραστικό ήταν, πόσο σας ικανοποίησε, τι θέλετε να πάρει ο κόσμος από αυτό; Εννοώ από την ακρόασή του…
«Στην προεργασία του «I am Beatbox», της πρώτης μας δισκογραφικής δουλειάς, επιλέξαμε να πάμε στο «σταυροδρόμι» όπου γίνονταν οι δίσκοι παλαιότερα. Στη συνέχεια δώσαμε μουσικά ό,τι είχαμε συγκεντρώσει μέσα από τα χρόνια της μεταξύ μας συνεργασίας, αλλά και με καλλιτέχνες που είχαμε συνεργαστεί on stage. Διασκευάσαμε με beatbox σε παγκόσμια πρώτη ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και συνδυάσαμε «παράξενα» καλλιτέχνες με διαφορετικές μουσικές καταβολές. Αξιζε 100% την προσπάθεια και ήταν κουραστικό σαν «τοκετός»».
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
«Προετοιμαζόμαστε για τη συμμετοχή μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beatbox στις 29-31 Μαΐου στο Βερολίνο και για τη συναυλία του Αυστραλού Dub FX στις 10 Ιουνίου στο Vox, όπου θα ανοίξουμε τη βραδιά, μαζί με τον DJ Beatstrike και τον αγαπητό μουσικό εκ Θεσσαλονίκης Cayetano. Επίσης στις 20 Ιουλίου θα μας βρείτε στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με συνεργασίες-έκπληξη».
πότε & πού:

Λίγες ημέρες μετά τη συμμετοχή τους στο Βeatbox Battle World Championship στο Βερολίνο, οι Word of Mouth, κύριοι εκπρόσωποι της τέχνης του beatbox στην Ελλάδα και διεθνώς, θα εμφανιστούν την Τετάρτη 10 Ιουνίου στο Ejekt Festival μαζί με τον αγαπημένο του ελληνικού κοινού Dub FX και το Cayetano Trio Soundsystem. Μια συναυλία που περιλαμβάνει τραγούδι, λούπες και beatboxing από τους καλύτερους του είδους

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk