Πιο κοντά από ποτέ στην πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων βρίσκονται ΗΠΑ και Κούβα, εκτιμούν αξιωματούχοι και των δύο χωρών εν όψει των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, όπου αναμένεται να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να συζητηθούν πιθανά χρονοδιαγράμματα.

Η κίνηση προς την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων θεωρείται στις ΗΠΑ ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την εξομάλυνση των σχέσεων με έναν ιστορικό εχθρό.

Παρόλ’ αυτά, η πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σχετικά μικρή, σχολιάζουν οι New York Times, τουλάχιστον συγκριτικά με τις αισιόδοξες προβλέψεις του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο, σε μία ανακοίνωση-έκπληξη, δεσμεύτηκαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Πέντε μήνες μετά, κι έπειτα από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων στην Αβάνα και την Ουάσινγκτον, τα βασικά ζητήματα και τα εμπόδια – κυρίως από την πλευρά της Κούβας – μοιάζουν να έχουν ξεπεραστεί.