«Η Αθήνα επιστρέφει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά τουρισμού και συνεδρίων. Όχι απλά ως ένας προορισμός που ανακάμπτει σε μία περίοδο κρίσης, αλλά ως μία πόλη που διεκδικεί τη θέση που της αξίζει μεταξύ των σημαντικότερων οικουμενικών κέντρων προσέλκυσης διεθνών συναντήσεων για την προαγωγή και ανέλιξη των ιδεών, των επιστημών, του πολιτισμού. Η Αθήνα δεν σήκωσε τα χέρια, αλλά πρωταγωνιστεί ως τόπος διοργάνωσης φιλοξενώντας εμβληματικών εκδηλώσεων της διεθνούς κοινότητας, όπως η έκθεση Documenta που θα φιλοξενηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο του Κάσελ, το διεθνές forum για τη Δημοκρατία που διοργανώνουν οι New York Times».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε παρέμβασή του ενώπιον των κορυφαίων παραγόντων και επιχειρηματιών της διεθνούς συνεδριακής αγοράς, κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων προορισμών από 40 χώρες, στο Politicians Forum, που διοργανώθηκε την Τρίτη 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της Έκθεσης IMEX 2015 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Το θέμα του φετινού Politicians Forum ήταν «Πως μπορώ να προσελκύσω περισσότερα συνέδρια και διοργανώσεις στον προορισμό μου».

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η Αθήνα, απέναντι στην «απόλυτη καταιγίδα» διεθνούς αρνητικής δημοσιότητας που βίωσε το διάστημα 2010-2012, «απάντησε» σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τουρισμό, αναγνωρίζοντας την ειδική βαρύτητά του για την τοπική οικονομία και κοινωνία, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Όπως εξήγησε ο κ. Καμίνης η στρατηγική αυτή έχει άξονες, την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του προορισμού (κουλτούρα-πολιτισμός, υποδομές, φυσικό περιβάλλον), στοχευμένες παρεμβάσεις προβολής και marketing, αναβάθμιση υπηρεσιών και υποδομών, καθώς και την κινητοποίηση των επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων της πόλης.

Η φετινή παρουσία της Αθήνας ενισχύθηκε ιδιαίτερα από τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του International Congress & Conventions Association (ICCA) βάσει των οποίων, η Αθήνα πέτυχε μία από τις πλέον εντυπωσιακές ανόδους στη διεθνή κατάταξη το 2014, μεταξύ των 30 κορυφαίων προορισμών, καταλαμβάνοντας την 27η θέση (έναντι της 47ης που είχε το 2013).

To ACVB, συμμετείχε ως συνεκθέτης του ΕΟΤ στο ελληνικό περίπτερο και τα στελέχη του πραγματοποίησαν πάνω από 60 συναντήσεις με hosted buyers και ξένους επαγγελματίες, από σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου.