Σοβαρή απόσταση εξακολουθεί να χωρίζει την Αθήνα και τους δανειστές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Brussels Group και ενώ αναμένεται η συνάντηση αργά το βράδυ της Πέμπτης, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Με βάση τα όσα μεταδίδουν έγκυρες πηγές, τα περί πολιτικής συμφωνίας ώστε να βρεθεί μία ενδιάμεση λύση απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Στο δε ερώτημα του «Βήματος» για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις, η απάντηση των ίδιων πηγών υπήρξε αφοπλιστική: «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε πουθενά!».
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές δεν έχουν βρει σημείο επαφής ούτε στο μακροοικονομικό σενάριο, για το ύψος της ανάπτυξης. Κενό χωρίζει τις δύο πλευρές και στο ζήτημα του ΦΠΑ, παρά τις νέες αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση μετά την απόρριψη του πρώτου σχεδίου της που είχε αγνοήσει βασικές προβλέψεις κοινοτικής οδηγίς για τον ΦΠΑ.
Ακριβώς για τους λόγους αυτούς, οι ίδιες πηγές τονίζουν στο «Βήμα» ότι δεν μπορεί να υπάρξει στέρεη συμφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και για ζητήματα που για μέρος, τουλάχιστον, των θεσμών θεωρούνται κρίσιμα όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά ή οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, το θέμα του χρέους που σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές αναμένεται να θέσει ο Πρωθυπουργός στους αυριανούς συνομιλητές του μοιάζει τουλάχιστον απίθανο να γίνει δεκτό ακόμη και προς συζήτηση.
Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί επανέρχονται στο θέμα της ανάγκης για καλύτερη συνεργασίας ώστε η ροή των στοιχείων να είναι ουσιαστική. Οι εκπρόσωποί τους φέρονται να ζήτησαν να μεταβούν στις Βρυξέλλες τα αρμόδια διευθυντικά στελέχη των εμπλεκομένων υπουργείων για να διευκολυνθεί η διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί εμπλοκή και με τη χορήγηση ELA από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες εντός των επομένων δύο εβδομάδων και ενώ πλησιάζει η 5η Ιουνίου που πρέπει να καταβληθεί η πρώτη εκ των δόσεων προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα.