Σταθερά διατήρησε σήμερα Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια της, παρά τις πιέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για μειώσεις επιτοκίων.

Το ημερήσιο επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού (overnight) παρέμεινε στο 10,75%, το εβδομαδιαίο επιτόκιο δανεισμού στο 7,5%, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού διατηρήθηκε στο 7,25%.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η σταθερή νομισματική πολιτική έχει ως στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο της πορείας του πληθωρισμού, με εξαίρεση τις τιμές στην ενέργεια και τα προϊόντα διατροφής. Υπό το σκεπτικό αυτό, οι μελλοντικές αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων εξαρτώνται ουσιαστικά από την πορεία του πληθωρισμού στην τουρκική οικονομία.

Ο Ερντογάν έχει παρέμβει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες καλώντας τη κεντρική τράπεζα να μειώσει δραστικά τα επιτόκιά της προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη. Η σχετική παρέμβαση που σχετίζεται με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου έχει ήδη οδηγήσει σε διολίσθηση της λίρας. Η ισοτιμία του ευρώ με το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί σήμερα στο 2,861 από 3,0410 την 1η Φεβρουαρίου 2015.