Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια συμφωνία και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό υπογραμμίζει με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και σημειώνει ότι αν η παρούσα κυβέρνηση δε μπορεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις που πρέπει γιατί μπορεί να μην τη στηρίζουν όλοι οι βουλευτές της, τότε θα πρέπει να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Τόνισε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία «αυτό θα είναι κάτι πολύ κακό για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη εν γένει. Δεν θέλω να σκέφτομαι αυτή την προοπτική», είπε χαρακτηριστικά. Και χαρακτήρισε λύση δειλίας την προσφυγή σε ένα δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ακόμα:
«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα είναι μια πολύ κακή εξέλιξη για τη χώρα μου και, νομίζω, για την Ευρώπη εν γένει. Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από κυβερνήσεις συνασπισμού, γιατί αυτό δημιουργεί μια προσέγγιση του τύπου ‘Ας μην κάνουμε τίποτα. Είμαστε μαζί κι αυτό είναι αρκετό’. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται τόλμη, ικανότητα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό χρειάζεται η χώρα και το Ποτάμι έχει αποδείξει ότι συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία».
–Η πολιτική ασκείται με προτάσεις, με συγκεκριμένους στόχους, όχι με προγράμματα. Στη δικαιοσύνη και στη μάχη κατά της διαφθοράς στηρίζουμε την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά στην πολιτική για την παιδεία δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο μακριά.
–Το δημοψήφισμα είναι η λύση των πιο δειλών μεταξύ των δειλών. Πριν από λίγους μόλις μήνες, οι Ελληνες εξέλεξαν νέα κυβέρνηση. Αυτοί οι βουλευτές πρέπει λοιπόν να αποφασίσουν. Η πολιτική δεν είναι επιδόματα και γκλαμουριές. Οι ηγέτες πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις που χρειάζεται η χώρα τους. Αν η κυβέρνηση φοβάται να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί μπορεί να μην τη στηρίζουν όλοι οι βουλευτές της, πρέπει να κάνει νέες εκλογές. Δεν θέλουμε ένα τέτοιο σενάριο, αλλά θα ήταν η μόνη λύση αν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε νεκρό σημείο. Πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει κόσμος που πιστεύει στην Ευρώπη.
–Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος. Τα προβλήματα της οικονομίας χειροτερεύουν καθημερινά, και στη Βουλή, όπως και στην κοινωνία, η πλειοψηφία θέλει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η χώρα να μπορέσει να συνεχίσει στην ευρωζώνη και στην ΕΕ. Θέλουμε ανάπτυξη και δεν θα την έχουμε μέχρι να υπάρξει λύση με τους εταίρους μας.