Η γαλλική L’Oreal, η μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών του κόσμου, χρειάζεται πολύ ανθρώπινο δέρμα για τις δοκιμές των καλλυντικών της. Γι΄αυτό και συνεργάζεται με αμερικανική εταιρεία για την τρισδιάστατη εκτύπωση ζωντανού ανθρώπινου δέρματος.

Συνεργασία με εταιρεία εκτύπωσης ιστών

Ο γαλλικός όμιλος, μεγάλος παίκτης στην αγορά βιοτεχνολογίας και νανοτεχνολογίας, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία Organovo, η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογίες εκτύπωσης ιστών του ήπατος και των νεφρών και συνεργάζεται ήδη με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όπως η Merck.

Από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις δοκιμές καλλυντικών σε πειραματόζωα το 2013, η βιομηχανία καλλυντικών στρέφεται όλο και περισσότερο στο δέρμα εργαστηρίου.

Πατενταρισμένη τεχνολογία για παραγωγή καλλιεργημένου δέρματος

Η L’Oreal χρησιμοποιεί ήδη την πατενταρισμένη τεχνολογία της Episkin για την παραγωγή καλλιεργημένου δέρματος. Δείγματα από ασθενείς που υποβάλλονται σε πλαστικές επεμβάσεις καλλιεργούνται κάτω από ειδικές συνθήκες στο εργαστήριο και δίνουν φύλλα κυττάρων δέρματος με πάχος ένα χιλιοστό.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το δέρμα καλλιεργείται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λυόν, με έκταση όσο τρεις πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Οι περίπου 60 επιστήμονες που εργάζονται εκεί παράγουν κάθε χρόνο περισσότερα από 100.000 δείγματα δέρματος, με συνολική επιφάνεια περίπου πέντε τετραγωνικών μέτρων. Τα δείγματα, με μέγεθος μόλις 0,5 τετραγωνικά εκατοστά, χωρίζονται σε εννέα κατηγορίες που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες.

Περίπου τα μισά χρησιμοποιούνται για δοκιμές από την ίδια τη L’Oreal και τα υπόλοιπα πωλούνται σε εταιρείες καλλυντικών και φαρμακοβιομηχανίες, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως για δοκιμές τοξικότητας.

Επιτάχυνση της διαδικασίας με τη βιοεκτύπωση

Η τεχνολογία βιοεκτύπωσης, στην οποία εκτυπωτές τριών διαστάσεων αποθέτουν ζωντανά κύτταρα σε «σκαλωσιές» που μιμούνται τον πραγματικό ιστό, υπόσχεται τώρα να επιταχύνει τη διαδικασία, αν και η L’Oreal δεν δίνει χρονοδιάγραμμα για την εμπορική αξιοποίησή της.

Newsroom ΔΟΛ