Κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά τάχθηκαν εκ νέου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στάθης Λεουτσάκος και Ελένη Σταματάκη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε την Τρίτη το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ και διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας.

«Δεν μπορεί το πρώτο λιμάνι της χώρας να είναι υπό ιδιωτικό καθεστώς. Δεν είναι οποιαδήποτε επιχείρηση.Χώρες που έχουν ιδιωτικό έλεγχο στις υποδομές τους είναι αποικίες» τόνισε ο κ. Λεουτσάκος ο οποίος αναγνώρισε τον αγώνα της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές που όπως είπε επιχειρούν να «στραγγαλίσουν τη χώρα».

Η κυρία Σταματάκη συμπλήρωσε ότι ο χαρακτήρας του λιμανιού θα πρέπει να παραμείνει δημόσιος.

«Είμαι εδώ γιατί διεκδικώ το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού και πιστεύω ότι αυτή είναι η άποψη όλων των φορέων του Πειραιά» είπε και πρόσθεσε ότι «το λιμάνι θα πρέπει να ανοίξει στην πόλη με το εμπορικό και πολιτιστικό του κομμάτι του και έχουμε κάνει επανειλημμένα προτάσεις για το θέμα αυτό».

Είπε, επιπλέον, ότι θα πρέπει να αρχίσει ένας ανοιχτός διάλογος στην πόλη και αυτού του είδους οι συσκέψεις να σταματήσουν, καθώς η κοινωνία θα πρέπει να έχει πληροφόρηση προκειμένου να αντιληφθεί την αξία του λιμανιού.

Από την πλευρά της η ΟΜΥΛΕ εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή της στη πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ και το προσεχές διάστημα θα επιδιώξει συναντήσεις για κοινές δράσεις με φορείς και σωματεία του Πειραιά αλλά και με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να τους ξεκαθαρίσουν τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα και να τους μεταφέρουν πως είναι αμετακίνητοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Eιδικότερα ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι η σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ θα πρέπει να αναθεωρηθεί από τη Βουλή

Εμπορικές συμφωνίες σε ένα λιμάνι που έχει βάλει ταμπέλα «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο» αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υπάρξουν και όλοι οι εργαζόμενοι λειτουργούν υπό το άγχος το τι θα γίνει σε πέντε με έξι μήνες» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και ζήτησε για άλλη μία φορά να σταματήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση, δεν μπορεί να λειτουργεί πέρα και έξω από τους θεσμούς.

Ακόμη είπε, ότι η σχετική προκήρυξη για το διαγωνισμό πώλησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ μπορεί να σταματήσει καθώς δεν δημιουργεί κανένα έννομο συμφέρον για αθέτησή της και ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τη σημερινή κυβέρνηση ότι τη βρήκε από τους προηγούμενους.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι όταν δρομολογήθηκε η πώληση του λιμανιού του ΟΛΠ κανείς δεν κάλεσε τους εργαζόμενους να τους πει τι πρόκειται να γίνει, έθεσε θέμα διαφάνειας στην όλη διαδικασία, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να οργανώσει διάλογο προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα όλοι οι φορείς, η τοπική και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση αλλά και οι εργαζόμενοι.

Σε αυτό το σημείο έθεσε τον προβληματισμό του για τη διαδικασία που προχωρά η πώληση του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι η σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ και η οποία θα πρέπει να αναθεωρηθεί από τη Βουλή, είναι ένα «αγκάθι» στην όλη διαδικασία πώλησης.

Πρόσθεσε ότι η σχετική σύμβαση είναι ένα προεδρικό διάταγμα του 2008 που επικυρώθηκε στην ελληνική Βουλή και από αυτή θα πρέπει να εξεταστεί.

«Είναι το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο του λιμανιού. Είναι η διάρκεια της παραχώρησης, η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί ο ΟΛΠ κ.α» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ και κατήγγειλε ότι υπάρχει ήδη μεδόθευση να μην υπάρξει αναθεώρηση της σύμβασης αλλά να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου έτσι ώστε το θέμα να μη πάει στη βουλή.

«Να μην το επιχειρήσουν» προειδοποίησε τονίζοντας ότι «υπάρχουν ποινικές ευθύνες αν γίνει κάτι τέτοιο».

«Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον οι στόχοι και τα αιτήματα του κινήματος που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στη μνημονιακή πολιτική της ύφεσης της ανεργίας και της γενικότερης υποτίμησης θα ανατραπεί ή θα δρομολογηθεί μια άλλη κατεύθυνση προς την απασχόληση και την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ κ. Νίκος Γεωργίου τάχθηκε και εκείνος κατά της ιδιωτικοποίησης των δύο λιμανιών και τόνισε ότι οι επενδύσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στις προβλήτες από το ελληνικό δημόσιο και με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.