Οχηματοπομπή με σιίτες παραστρατιωτικούς έφτασε σε βάση κοντά στο Ραμάντι του Ιράν, μετά την κατάληψη της πόλης από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος και αυτόπτης μάρτυρας.

«Οι δυνάμεις Χασίντ Σαάμπι έφτασαν στη βάση Χαμπανίγια και βρίσκονται σε επιφυλακή» είπε ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της επαρχίας Άνμπαρ, Σαμπάχ Καρχούτ.

Νωρίτερα, το ιρακινό υπουργείο Άμυνας κάλεσε τους πολίτες της επαρχίας Άνμπαρ να παραμείνουν στις θέσεις τους, καθώς φτάνουν ενισχύσεις από τις λεγόμενες Χασίντ Σαάμπι ή Επιτροπές Λαϊκής Κινητοποίησης.

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το Ραμάντι, όταν οι στρατιώτες που το υπερασπίζονταν το εγκατέλειψαν.

Είναι η δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας που καταλαμβάνουν τζιχαντιστές μετά τη Μοσούλη και η ήττα αυτή είναι στρατηγικής σημασίας για τη Βαγδάτη.

Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης αναφέρει ότι περίπου 500 άτομα σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη μάχη για την κατάληψη του Ραμάντι και περίπου 6.000 ή 8.000 έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.

Ακόμα και οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι οι τζιχαντιστές «έχουν το πάνω χέρι» στο Ραμάντι.

Τις τελευταίες 72 ώρες, ο συνασπισμός κρατών που τελεί υπό αμερικανική ηγεσία, πραγματοποίησε 19 αεροπορικές επιδρομές στο Ραμάντι.

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει

Σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δηλώνει ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να απαντήσει σε επίσημο αίτημα του Ιράκ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι το Ραμάντι θα «απελευθερωθεί» από το Ισλαμικό Κράτος, όπως συνέβη με το Τικρίτ.

Αποκλείουν «μπότες στο έδαφος» οι ΗΠΑ

Στρατιωτικός αξιωματικός των ΗΠΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. «Το να εμπλακούν αμερικανικά στρατεύματα σε αυτή τη μάχη (θα προκαλούσε) έντονα προβλήματα» ανέφερε ο αξιωματικός, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ενώ και ένας δεύτερος δήλωσε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι θα πρέπει οι Ιρακινοί να υπερασπιστούν το έδαφός τους και να «αναλάβουν την ευθύνη».

«Θυμηθείτε ποιανού χώρα είναι και ποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη» είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Δεν αφορά τις ΗΠΑ, αφορά τους Ιρακινούς» τόνισε.