Το στίγμα ότι η κυβέρνηση και οι εταίροι βρίσκονται στην τελική ευθεία για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία έδωσε κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε, βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία είναι να προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και 2016, επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και να μην περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας θα υπάρξει το μομέντουμ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και περιέγραψε τι είδους ανάπτυξη θέλει για τη χώρα.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια «εξαιρετικά κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και τους εταίρους, στην τελική ευθεία για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, μετά από επίπονες συζητήσεις».

Ο ίδιος περιεγραψε τον «σκληρό αγώνα» που έδωσε η κυβέρνηση για να πείσει ότι «η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη και πως θα ήταν παράλογο οικονομικά και καταστροφικό κοινωνικά να συνεχιστεί».

Όπως είπε, μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αναλυτικό κείμενο εξειδικεύοντας τις μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι «έχει αποδείξει πως εργάζεται με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας». Ως απόδειξη, ο πρωθυπουργός έφερε το επιχείρημα ότι «παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, η χώρα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της, ύψους 8 δισ. ευρώ από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της».

Αφησε, δε, αιχμές για την πορεία των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι αν και η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δικές της δεσμεύσεις, «δεν μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο όλοι οι εμπλεκόμενοι». Έκανε λόγο για «διχαστικά σχέδια για την πορεία της Ευρώπης» που υπάρχουν στα μυαλά κάποιων, σημείωσε ωστόσο ότι θεωρεί πως «έχουν επικρατήσει οι σώφρονες φωνές».

Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνηση η έλλειψη ρευστότητας των τελευταίων ημερών, αλλά «σκληρή διαπραγματευτική τακτική των ευρωπαίων, για την οποία δεν ξέρω αν όλοι στην Ευρώπη είναι περήφανοι».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις βασικές προϋποθέσεις για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τονίζοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς» αρκεί «η συμφωνία να μην δίνει μόνο μια βραχυπρόθεσμη ανάσα, αλλά να λύνει το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα έως ότου βγούμε στις αγορές», ενώ θα οδηγήσει σε «μια μακροπρόθεσμη λύση, με απομείωση του δημόσιου χρέους».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου, επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και δεν θα περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Επαναλαμβάνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας, υπογράμμισε ότι όταν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης θα υπάρξει το αναγκαίο μομέντουμ, ώστε η χώρα να αφήσει πίσω της τον φαύλο κύκλο λιτότητας και να περάσει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.

Όπως εξήγησε, όταν η χώρα βρεθεί σε καλύτερη θέση, θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της και να δημιουργήσει επιπλέον νέες ευκαιρίες. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τρεις δύσκολους μήνες, που όμως έθεσαν βάσεις» και μίλησε για «άλμα προς τα εμπρός» που θα μπορέσει να γίνει «παρά τις δυσκολίες, με πίστη στις δυνατότητες της χώρας, τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και του παραγωγικού δυναμικού της Ελλάδας».

Τι ανάπτυξη θέλουμε

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις περικοπές έως μηδενισμού των μισθών, όπως προβλεπόταν από το μνημόνιο -μοντέλο που όχι μόνο δεν ήταν επιτυχημένο, αλλά αντίθετα αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας.

Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ώρα για επεξεργασία ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνική συνοχή και την ευημερία για όσο το δυνατόν περισσότερους. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη ώστε να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Απαντώντας στο ερώτημα τι ανάπτυξη χρειαζόμαστε, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάπτυξη που θα στηρίζεται:

στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης κι όχι μόνο στην εξαγωγική δραστηριότητα
στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα χώρας, όπως είναι το ανθρώπινο δυναμικό, οι φυσικοί πόροι (ενεργειακοί, αγροτικοί), η φυσική, ιστορική και γεωπολιτική θέση της χώρας (ενέργεια, τουρισμός)
στο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και την ενίσχυση των εργαζομένων (ώστε να επιστρέψει το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στη χώρα)
σε επιχειρήσεις που προωθούν την καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων (όχι χαμηλής τιμής προϊόντα)

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα μέλη του ΣΕΒ σε συστράτευση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και άλλων προστατευτικών μέτρων για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση θα στρέψει το ενδιαφέρον της στην καταπολέμηση των παθογενειών της Δημόσιας Διοίκησης, προαναγγέλλοντας μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

Θέτοντας τα προς διαβούλευση θέματα αναφέρθηκε στο σχεδιασμό νέων οργανισμών υπουργείων (ώστε να διαδραματίζουν επιτελικό ρόλο), την απλοποίηση διαδικασιών (όπως αδειοδότηση επιχειρήσεων), την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος (για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων), την πάταξη της διαφθοράς και την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης.

Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

«Βασικός στρατηγικός στόχος της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, ωστόσο πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται εις το διηνεκές από εξωτερική ενίσχυση, πρέπει να σχεδιάσουμε εργαλεία για επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η Τράπεζα αυτή θα συγκεντρώνει και θα εκμεταλλεύεται πόρους της χώρας και πόρους προερχόμενους από την Ευρώπη. Πρώτοι επενδυτικοί στόχοι είναι η αγροτική ανάπτυξη και οι υποδομές στην περιφέρεια, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ επόμενος στόχος θα είναι επενδύσεις σε υπηρεσίες για την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (θα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015), τη συμμετοχή της χώρας στο πακέτο Γιούνκερ και την εξέταση της πρότασης για συμμετοχή στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα δοθεί λύση για τα κόκκινα δάνεια και ειδικά για τα επιχειρηματικά, που θα δίνει τη δυνατότητα για μια νέα αρχή στους οφειλέτες, ενώ θα προλαμβάνει την εσκεμμένη χρεοκοπία. Όπως είπε, το σχέδιο της κυβέρνησης θα δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση.