Συμφωνία με τους εταίρους ζητά η Ευρωπαϊκή βιομηχανία

Συμφωνία με τους εταίρους για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα την εφαρμογή ενός προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ζήτησαν κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας, στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης του ΣΕΒ. Ωστόσο όλοι οι ομιλητές υποστήριξαν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.

Συμφωνία με τους εταίρους για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα την εφαρμογή ενός προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ζήτησαν κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας, στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης του ΣΕΒ. Ωστόσο όλοι οι ομιλητές υποστήριξαν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.

Ειδικοτερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) κ. Ulrich Grillo αφού ανέφερε οτι η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ότι ο πληθυσμός υποφέρει και υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας είναι η απόλυτη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, το Δημόσιο και το φορολογικό σύστημα. «Έχει μεγάλη σημασία, είπε, να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για να δοθούν χρήματα, αν η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στη σχέση με τους εταίρους και να ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις». Ο κ. Grillo τόνισε ακόμη ότι δεν θα είχε νόημα να παρατείνουμε το δεύτερο πακέτο αν δεν προχωρήσουμε σε τρίτο και ότι αν δοθούν από τους πολιτικούς σαφή σήματα ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις, υπάρχει θετικό πνεύμα και προθυμία για καινούργιο δάνειο. «Αν οι πολιτικοί αποδείξουν ότι δεν έχουν μόνο σχέδιο αλλά δούμε και εφαρμογή του προγράμματος, τότε θα επανέλθει η εμπιστοσύνη και μετά έρχεται το χρήμα. Αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων», είπε. Σημείωσε δε ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται και θα ήταν πρόθυμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά περιμένουν να δουν τι θα γίνει καθώς δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη.

«Είναι εύκολο να χαϊδεύουμε αυτά και να λέμε ότι αύριο θα έρθουν επενδύσεις. Δεν το πιστεύω», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπροέδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Jose Vincente Gonzalel. «Όλοι θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ. Πρέπει όμως η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Δεν αρκεί να πηγαίνει κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο απώτερο μέλλον, πρέπει να δείξει ότι μπορεί να τις εφαρμόσει», πρόσθεσε. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι όταν κάποιος στην επιχείρησή του παρουσιάζει μια πρόταση, του κάνει πέντε ερωτήσεις: τι θα κάνεις, πώς θα το κάνεις, ποιος θα το κάνει, πότε και με ποιο κόστος. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πραγματικό σχέδιο. Αν η Ελλάδα έχει αξιόπιστο πρόγραμμα πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

Στη θεωρία παιγνίων αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής εργοδοτικής οργάνωσης Businesseurope κ. Markus Beyrer τονίζοντας ότι «κατά την άποψή μας θεωρούμε ότι σημαίνει συνεργασία για να αυξήσουμε την πίτα και δεν έχει καμία σχέση με εκβιασμό». Θέλουμε, είπε, ένα χαρτί με μια συμφωνία που θα εφαρμοστεί. Επεσήμανε ακόμη ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του προγράμματος πιστωτικής επέκτασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο όμως δεν θα είναι πάντοτε ανοιχτό. «Πρέπει, τόνισε, να καταγράφουν στο χαρτί ορισμένα πράγματα και να είμαστε βέβαιοι ότι θα εφαρμοστούν» ενώ εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας τόνισε την ανάγκη να κλείσει συμφωνία καθώς ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματα έχουν εξαντληθεί. «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, είπε, κινδυνεύει αν κυριαρχήσει καχυποψία αντί για αλληλεγγύη. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός για να αποφύγουμε το ατύχημα». Ο κ. Φέσσας επεσήμανε ακόμη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι μετριοπαθής ενώ ανέφερε ότι η προσαρμογή στη χώρα μας έγινε με βαρύ τίμημα, διπλάσιο σε σχέση με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα και ότι στο τέλος του 2014 υπήρξαν ισχνά σημάδια ανάπτυξης τα οποία όμως βασίζονταν στην κατανάλωση.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk