68ο Φεστιβάλ Καννών: Τιμή σε έναν «κομιστή μνήμης»

Ηταν μια συγκινητική, λιτή, σύντομη και άκρως ουσιαστική τιμητική εκδήλωση αυτή που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας προς τιμήν του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Στην αίθουσα Bunuel προβλήθηκε σε νέα, ψηφιακώς επεξεργασμένη κόπια, η εμβληματική ταινία του «Ζ».

Ηταν μια συγκινητική, λιτή, σύντομη και άκρως ουσιαστική τιμητική εκδήλωση αυτή που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας προς τιμήν του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Στην αίθουσα Bunuel προβλήθηκε σε νέα, ψηφιακώς επεξεργασμένη κόπια, η εμβληματική ταινία του «Ζ». Σαράντα έξι χρόνια μετά από την πρεμιέρα της στις Κάννες, η ταινία που βασισμένη στο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού έκανε παγκοσμίως γνωστή την υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, εντάσσεται εφέτος στο πρόγραμμα Cannes Classics.

Ο ίδιος ο κ. Γαβράς ήταν φυσικά παρών στην εκδήλωση μαζί με τον αναπλ. Υφυπυργό Πολιτισμού κ. Νίκο Ξυδάκη (που ήρθε από την Αθήνα ειδικώς για αυτόν τον λόγο), τον σκηνοθέτη κ. Τάσο Μπουλμέτη, τους διανομείς κ.κ. Μάνο Κρεζία και Ζήνο Παναγιωτίδη και τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Αλέξη Γρίβα. Ωστόσο, πλήν του Κ. Γαβρά δεν υπήρχε κάποιος συντελεστής της δημιουργίας του «Ζ» μέσα στην αίθουσα.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ των Καννών κ. Τιερί Φρεμόν ο οποίος αφού παρουσίασε στο κοινό (εκτός άλλων) τον κ. Ξυδάκη, τον διεθυντή της Γαλλικής Ταινιοθήκης Σερζ Τουμπιανά και την σύζυγο του κ. Γαβρά, παραγωγό Μισέλ Γαβρά, μίλησε για τον σκηνοθέτη χαρακτηρίζοντάς τον «κομιστή της μνήμης». Είπε επίσης ότι καλό θα ήταν κάποια στιγμή ο σκηνοθέτης της «Ομολογίας», της «Κατάστασης πολιορκίας» αλλά και του «Αγνοούμενου» που είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1982 (εξ’ημισείας με τον «Δρόμο» του Γιλμάζ Γκιουνέι) θα πρέπει να γράψει τα απομνημονεύματά του γιατί θα έχει να πει «τρομερές ιστορίες».

Από την πλευρά του, ευγενής και σεμνός όπως πάντα, ο Γαβράς είπε ότι η δημιουργία του «Ζ» ήταν μια «εμπειρία αλληλεγύης» και ότι η δημιουργία της οφείλεται σε τρεις πυλώνες: Το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου που συνέβαλλε ενεργά στην δημιουργία της ταινίας, τον ηθοποιό και παραγωγό Ζακ Περέν που επίσης παίζει στο φιλμ («χωρίς την βοήθεια του οποίου η ταινία δεν θα πραγματοποιούνταν») και την Αλγερία που επέτρεψε να γίνουν εκεί τα γυρίσματα. Ο κ. Γαβράς επεσήμανε επίσης ότι όλοι όσοι δούλεψαν στο «Ζ» δεν πληρώθηκαν ή πήραν ελάχιστα χρήματα.

Εχει σημασία τέλος να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά την σεμνότητα του Κώστα Γαβρά: όπως ειπώθηκε από τον κ. Φρεμόν ακριβώς επειδή ο Γαβράς είναι πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης αρνείται οι ταινίες του να παίζονται εκεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk