Την έκτη ημέρα του διανύει σήμερα Δευτέρα το 68ο φεστιβάλ των Καννών και η ατζέντα φορτωμένη με αρκετές δραστηριότητες. Μια εκ των οποίων, η παρουσίαση του «Ζ» του Κώστα Γαβρά στο πρόγραμμα «Cannes Classics».

Yποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα το 1969, η ταινία που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού και αναφέρεται στην δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, είχε χαρίσει το βραβείο ερμηνείας στον Ζαν Λουί Τρεντινιάν ο οποίος είχε υποδυθεί τον ανακριτή της υπόθεσης, δηλαδή τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Ο Κώστας Γαβράς θα είναι παρών στην παρουσίαση της προβολής στην αίθουσα Μπουνιουέλ στις 19.30 Αναμένεται επίσης και ο αναπλ. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Οσο οι μέρες περνούν τόσο οι προσδοκίες αυξάνονται γιατί προς το παρόν δεν έχει παιχτεί η μεγάλη ταινία, εκείνη με άλλα λόγια που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο θόρυβο και ενθουσιασμό γύρω της. Στην βαθμολογία των κριτικών του περιοδικού Screen International προηγείται η «Κάρολ» του Τοντ Χέινς, το λεσβιακό δράμα με την Κέιτ Μπλάνσετ και την Ρούνεϊ Μάρα από το μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ, ενώ στο Film Francais οι κριτικοί κλίνουν προς την μεριά της «Μητέρας μου» (Mia Madre) του Νάνι Μορέτι. Ο Ιταλός δημιουργός υπέγραψε μια άκρως προσωπική, εξαιρετικά ευαίσθητη ταινία, την οποία μάλιστα αποφάσισε να γυρίσει όταν έχασε την δική του μητέρα πριν από μερικά χρόνια.

Σε ότι αφορά της «πασαρέλα» του κόκκινου χαλιού της αίθουσας Λιμιέρ, η Chopard έχει όπως πάντα τον πρώτο λόγο με πολλούς ηθοποιούς «φορτωμένους» με κοσμήματα του οίκου. Εντυπωσιακή για παράδειγμα ήταν η εικόνα της Γαλλίδας ηθοποιού Ιζαμπέλ Υπέρ, η οποία έχει έντονη παρουσία εφέτος στις Κάνες αφού συμμετέχει σε αρκετές ταινίες. Παίζει στην εξαιρετική μαύρη σάτιρα «Asphalte» του συγγραφέα Σαμιουέλ Μπενσερίτ, στο απογοητευτικό οικογενειακό δράμα του Νορβηγού Χοακίν Τρίερ «Louder than clouds» (η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του) και το «Valley of love» του Γκιγιόμ Νικλού που θα προβληθεί προς το τέλος της διοργάνωσης και στο οποίο η Υπέρ συμπρωταγωνιστεί δίπλα στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

Το περασμένο Σάββατο η Πρόεδρος της Chopard Καρολίν Σεφέλ σε συνεργασία με το περιοδικό Madame Figaro καί την uniFrance, εδωσε το «Γαλλικό Πάρτι» των Κανών στην Terrasse by ALBANE. Ηταν μια τιμητική βραδιά για το Γαλλικό Σινεμά που εφέτος έχει έντονη παρουσία στο διαγωνιστικό τμήμα με αρκετές ταινίες όπως το ερωτικό δράμα «Mon roi» της Μαϊουάν με την Εμανουέλ Μπερκό και τον Βενσάν Κασέλ, το «La loi du marche» του Στεφάν Μπριζέ που καταγράφει την πορεία ενός 55άρη άνεργου οικογενειάρχη (Βενσάν Λιντόν).