Στην «ενεργό φάση» τους περνούν οι κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας και Κίνας «Θαλάσσια σκηνοθεσία-2015», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Η πρώτη φάση των γυμνασίων, τα οποία για πρώτη φορά θα διεξαχθούν στη Μεσόγειο έως τις 21 Μαΐου, εξελίχθηκε στη Μ. Θάλασσα, όπου ρωσικά και κινεζικά πλοία πραγματοποίησαν ασκήσεις ελιγμών και προετοιμασίας αντιαεροπορικής άμυνας.

Στο μέρος των ασκήσεων στη Μεσόγειο συμμετέχουν εννέα πλοία. Από κινεζικής πλευράς οι φρεγάτες «Linyi» και «Weifang», καθώς και ένα σκάφος συνοδείας-ανεφοδιασμού, ενώ από ρωσικής η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Μόσχα», το πλοίο περιπολίας «Ladni», τα μεγάλα αποβατικά πλοία «Αλεξάντρ Οτρακόφσκι» και «Αλεξάντρ Σαμπάλιν», καθώς και το αερόστρωμνο πυραυλοφόρο «Σαμούμ» και ένα ρυμουλκό-σωστικό σκάφος.

Κατά το διάστημα διεξαγωγής της άσκησης στο καταδρομικό «Μόσχα» θα είναι εγκατεστημένο το αποσπασμένο επιτελικό κέντρο διοίκησης του ενιαίου σινορωσικού ναυτικού σχηματισμού, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποπλοίαρχος Ίγκορ Ντιγκάλο.

Η άσκηση, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, θα παρακολουθείται κεντρικά και σε απευθείας σύνδεση με το ενιαίο επιτελείο της άσκησης, που εδρεύει στον ρωσικό οικισμό Ντιβναμόρσκ.

Επικεφαλής της άσκησης από τις δύο χώρες είναι ο αντιναύαρχος Αλεξάντρ Φεντοτένκοφ, υποδιοικητής του ρωσικού Στόλου και ο κινέζος ομόλογός του αντιναύαρχος Ντου Τζιν Τσεν.

Εντός του 2015 προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί και άλλη μεγάλη ναυτική σινορωσική άσκηση στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου έως σήμερα πραγματοποιούνταν αποκλειστικά τα κοινά γυμνάσια.