ΕΚΤ: Ικανοποίηση από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στην οικονομία και τον πληθωρισμό και δεν έχει καμιά πρόθεση να το τερματίσει πρόωρα, δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στην οικονομία και τον πληθωρισμό και δεν έχει καμιά πρόθεση να το τερματίσει πρόωρα, δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου.

Τον περασμένο Μάρτιο η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών μελών της ευρωζώνης αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηνιαία βάση, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία και να αντιστραφούν οι αποπληθωριστικές τάσεις.

«Βλέπουμε ότι σταματήσαμε τους αρνητικούς δείκτες του τραπεζικού δανεισμού και αρχίζουμε να έχουμε νέο δανεισμό στην οικονομία διαμέσου του τραπεζικού συστήματος» δήλωσε ο Μερς σε ραδιοφωνικό δίκτυο του Λουξεμβούργου.

«Όμως επίσης βλέπουμε ότι έχουμε μια επίπτωση στον πληθωρισμό, διότι ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να ολισθήσει σε αποπληθωρισμό» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως παρ’ ότι συγκυριακοί παράγοντες της οικονομίας επίσης έπαιξαν ρόλο, «στην ΕΚΤ είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, διότι λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή και πιθανόν αυτός είναι ο λόγος που ήταν πιο αποτελεσματικά».

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αναμένεται να διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2016, ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν εκτιμήσει πως λόγω των πρώιμων θετικών επιπτώσεών του, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να το τερματίσει νωρίτερα. Ο Μερς διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο.

«Είχαμε βασίσει όλες τις προβλέψεις μας στην εκτίμηση ότι θα δούμε πως η ανάπτυξη θα αυξηθεί, ο πληθωρισμός θα φθάσει πιο κοντά στον στόχο, και αυτό θα συνέβαινε εάν αγοράζαμε (ομόλογα αξίας) 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα» εξήγησε.

«Εάν σταματούσαμε τώρα, θα θέταμε υπό αμφισβήτηση την πρόβλεψή μας στο σύνολό της. Διανύουμε τώρα μια τροχιά, πιστεύουμε σε αυτή την τροχιά, αυτή η τροχιά μέχρι στιγμής μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι έχουμε δίκιο. Και επομένως δεν υπάρχει λόγος να πούμε: όχι, θα θέσουμε υπό αμφισβήτηση τα πάντα ξανά» επέμεινε.

Ο Ιβ Μερς πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ αναμένει πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει κοντά στο μηδέν ώς το φθινόπωρο, πριν αρχίσει να αυξάνεται εκ νέου κατά το τέλος του έτους, τείνοντας προς το 1,5%.

Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ενδέχεται να φθάσει το ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ, λίγο κάτω από, αλλά κοντά στο 2%, προς τα τέλη του 2016.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk