Ξεχάστε τα δακτυλικά αποτυπώματα, καλωσορίστε την… ίριδα του ματιού! Ο λόγος για ένα νέο σύστημα ταυτοποίησης χρήστη μέσω της ίριδας που ανέπτυξε η Fujitsu και που μάλιστα το ενσωμάτωσε σε ένα smartphone.
Συγκεκριμένα ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε πρόσφατα μια τεχνολογία η οποία με τη βοήθεια μιας δέσμης υπέρυθρου φωτός LED και μιας κάμερας υπερύθρων «σαρώνει» τα μάτια του χρήστη επιβεβαιώνοντας την ταυτότητά του μέσω της ίριδας. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορούσε να κάνει το ξεκλείδωμα της συσκευής ή την είσοδο του κατόχου της στα social media ή στον λογαριασμό των e-mail του παιχνιδάκι.
Η νέα συσκευή με σύστημα ανάγνωσης ίριδας αναμένεται, σύμφωνα με τη Fujitsu, να κυκλοφορήσει στην αγορά προς τα τέλη του έτους. «Η νέα μέθοδος ταυτοποίησης της Fujitsu είναι ακόμη πιο αξιόπιστη από εκείνη των δακτυλικών αποτυπωμάτων καθώς δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεγελάσει το σύστημα και να πλαστογραφήσει την είσοδό του σε αυτό» αναφέρει η εταιρεία. «Ο χρήστης μπορεί να ξεκλειδώσει τη συσκευή του απλά κοιτάζοντάς την, γεγονός που κυριολεκτικά του λύνει τα χέρια καθώς δεν χρειάζεται να κάνει οτιδήποτε άλλο». Ως γνωστόν, το μοτίβο της ίριδας λαμβάνει την τελική του μορφή ως την ηλικία των δύο ετών. Ο ρόλος της είναι να ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι και φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αποτελούμενη από μυϊκό ιστό, η ίριδα συστέλλεται όταν το φως είναι άφθονο και διαστέλλεται όταν αυτό είναι λίγο ενισχύοντας έτσι τη διαδικασία της όρασης.
Φωτογραφίες χωρίς αντανάκλαση
Ενα λογισμικό ικανό να «σβήνει» τις ενοχλητικές αντανακλάσεις από τις φωτογραφίες ανέπτυξαν ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ειδικός αλγόριθμος «διαβάζει» την ψηφιακή εικόνα –η οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα μιας λήψης π.χ. πίσω από το τζάμι ενός παραθύρου –και στη συνέχεια αφαιρεί αυτόματα τις αντανακλάσεις που έχει ανιχνεύσει.
«Αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση των παραθύρων που διαθέτουν διπλά τζάμια είναι ότι τις περισσότερες φορές σε μια φωτογραφία υπάρχουν δύο αντανακλάσεις του φωτογράφου –μία από το εσωτερικό και μία άλλη από το εξωτερικό τζάμι» εξηγεί ο ερευνητής Γι Τσανγκ Σι. «Ωστόσο το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση των χοντρών τζαμιών». Ο αλγόριθμος ωστόσο δεν ανιχνεύει απλώς τις διπλές αντανακλάσεις στις φωτογραφικές λήψεις. Με τη βοήθεια μιας τεχνικής που ανέπτυξαν οι ειδικοί Ντάνιελ Ζόραν και Γιάιρ Βάις από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το σύστημα διαιρεί τη φωτογραφία σε τμήματα. Σε κάθε τμήμα το λογισμικό συγκρίνει τα πίξελ μεταξύ τους εντοπίζοντας στοιχεία που παραπέμπουν στην αντανάκλαση.
Η νέα μέθοδος εξάλειψης των αντανακλάσεων πέρα από τη φωτογραφία θα μπορούσε, κατά τους ειδικούς, να βρει εφαρμογές και στη ρομποτική, χαρίζοντας στα ρομπότ πιο καθαρή «όραση».
Ακουστικά-«μαξιλάρι»
Οσοι κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακούγοντας μουσική, το γνωρίζουν καλά: τα ακουστικά δεν είναι φτιαγμένα για ύπνο! Για τον λόγο αυτόν γεννήθηκαν τα Kokoon –ένα ζευγάρι ακουστικών τεχνολογίας Bluetooth τα οποία είναι κατασκευασμένα από μαλακό υλικό cool gel, το οποίο αγκαλιάζει τα αφτιά με στόχο τη μεγαλύτερη άνεση του χρήστη.
Τα ακουστικά διαθέτουν σύστημα air flow που σημαίνει ότι ο χρήστης δεν ζεσταίνεται φορώντας τα. Το εξωτερικό τους περίβλημα είναι αποσπώμενο και μπορεί να πλυθεί για την ενίσχυση της υγιεινής. Τα ακουστικά επιπλέον είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, οι οποίοι καταγράφουν την κατάσταση του χρήστη –αν είναι ξύπνιος ή αν έχει αποκοιμηθεί –προσαρμόζοντας την ένταση της μουσικής. Κάτι τέτοιο διασφαλίζει τον γλυκό ύπνο του κατόχου τους, μπλοκάροντας παράλληλα τους εξωτερικούς θορύβους.
Η Kokoon έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την ιαπωνική εταιρεία Onkyo με εξειδίκευση στα συστήματα ήχου, για την ενίσχυση της ηχητικής απόδοσης των ακουστικών της. Για την ώρα, τα ακουστικά-«μαξιλάρι» βρίσκονται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter και η τιμή προπαραγγελίας τους αγγίζει τα 139 δολάρια (δηλαδή περίπου τα 124 ευρώ).
Σκάφος με… φωνητική εντολή
Ενα σκάφος για τον… Τζέιμς Μποντ φαίνεται ότι δημιούργησε η θρυλική αυτοκινητοβιομηχανία Aston Martin. Ανοίγοντας τα «πανιά» της για τους λάτρεις του υδάτινου στοιχείου, η βρετανική εταιρεία δημιούργησε το φουτουριστικό γιοτ ΑΜ37 με δομικά στοιχεία από ανθρακόνημα, χειροποίητες λεπτομέρειες στο εσωτερικό του και μέγιστη ταχύτητα 44 ναυτικούς κόμβους –δηλαδή, περίπου 80 χλμ./ώρα. Κατασκευασμένο από ξύλο, το πολυτελές σκάφος, χωρητικότητας οκτώ ατόμων, δέχεται μεταξύ άλλων και… φωνητικές εντολές. Το σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με οθόνη αφής υψηλής ευκρίνειας (HD) σε συνδυασμό με ένα εκλεπτυσμένο σύστημα πλοήγησης και πολυμέσων, μερικά εκ των οποίων θα λειτουργούν και μέσω τηλεχειρισμού. Στόχος της εταιρείας ήταν να μεταφέρει την τεχνογνωσία της για τα σπορ αυτοκίνητα στο νερό δημιουργώντας ένα σκάφος με την αξιοπιστία και τις επιδόσεις μιας Aston Martin. Για τον λόγο αυτόν πρόκειται να διαθέσει και την πιο γρήγορη έκδοση του σκάφους, AM37 S, με μέγιστη ταχύτητα στους 52 ναυτικούς κόβους, που μεταφράζονται περίπου σε 96 χλμ./ώρα. Τα εντυπωσιακά μίνιμαλ σκάφη αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα στο Ναυτικό Σαλόνι του Μονακό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ