Δεν φιλάει. Δαγκώνει!

Τον Μάιο του 1962 ο Νικίτα Χρουστσόφ επισκέφθηκε τη Βουλγαρία. Ηταν ένα ταξίδι που κατέληξε να προκαλέσει

Δεν φιλάει. Δαγκώνει! | tovima.gr
Τον Μάιο του 1962 ο Νικίτα Χρουστσόφ επισκέφθηκε τη Βουλγαρία. Ηταν ένα ταξίδι που κατέληξε να προκαλέσει (φανερό) τρόμο και (κρυφή) οργή στους ηγέτες του πάλαι ποτέ κομμουνιστικού βουλγαρικού καθεστώτος, αφού μέσα στη Σόφια ο Χρουστσόφ δήλωσε ότι η… Γιουγκοσλαβία αποτελούσε πρότυπο σοσιαλιστικού κράτους! Και δεν έφτανε αυτό: Μεταξύ των δημοσιογράφων που κάλυπταν το ταξίδι του ηγέτη της τότε ΕΣΣΔ υπήρχαν και Ελληνες. Μόλις τους αντιλήφθηκε, τους πλησίασε και τους είπε: «Εσείς οι Ελληνες είστε υπέροχοι άνθρωποι. Τι δουλειά έχετε με το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστές;». Κόκαλο οι Βούλγαροι…
Το περιστατικό έλαβε χώρα μόλις 13 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ουσιαστικό περιεχόμενο του οποίου ήταν η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον μεταπολεμικό κόσμο. Κατά καιρούς και άλλοι ηγέτες του Κρεμλίνου είχαν «προσκαλέσει» την Ελλάδα να περάσει στο στρατόπεδό τους, περίπου προσποιούμενοι ότι η Συμφωνία της Γιάλτας δεν υπήρχε. Ωστόσο, παρά τις μεγαλόστομες αυτές προσκλήσεις που έρχονται και επανέρχονται σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, η ουσία είναι ότι η Μόσχα ουδέποτε έως σήμερα ήλθε σε πραγματική αντίθεση με τη Δύση για την Ελλάδα. Πάντοτε φλέρταρε μαζί της, όμως, στην πραγματικότητα, ουδέποτε έκανε τα βήματα για να μετατρέψει αυτό το φλερτ σε… σχέση. Και αυτός ο αδήριτος κανόνας ξεφεύγει από τα όρια του Ψυχρού Πολέμου. Εχει να κάνει με την ισορροπία Δύσης – Ρωσίας στην ευρύτερη ιστορική και διεθνοπολιτική προοπτική της, όχι απλώς με τους τύπους των καθεστώτων.
Με τον γνωστό ψυχροπολεμικό τρόπο ή σε κάποια παραλλαγή που ακόμη δεν γνωρίζουμε, ένα είναι βέβαιο: η Γιάλτα ισχύει ακόμη. Σήμερα, εν μέσω τεράστιων και πολλαπλών προκλήσεων, η Αθήνα οφείλει να θυμάται ότι το κρισιμότερο όπλο που διαθέτουμε είναι η γεωπολιτική μας θέση στα σύνορα του δυτικού κόσμου με την Ανατολή: Πάντοτε, για τους δεδομένους σταθερούς γεωπολιτικούς λόγους, αλλά ακόμη περισσότερο σήμερα με τους κινδύνους των γύρω αναφλέξεων και τις συνακόλουθες μαζικές μεταναστευτικές ροές, καθώς και τις ενεργειακές εξελίξεις – για να αφήσει κανείς στην άκρη τις σχέσεις Κρεμλίνου – ΕΕ.
Απαιτείται συνεπώς μέγιστη προσοχή σε αυτό το επικίνδυνο φλερτ (το οποίο εύκολα στη Μόσχα, αν χρειαστεί, μπορεί να το ξεχάσουν, όπως λ.χ. έκαναν το ’44). Γιατί δεν φιλάει απλώς. Δαγκώνει!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk