Σήμα από το ILO για τις συμβάσεις περιμένει η κυβέρνηση

Το «χαρτί» της θετικής δήλωσης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας

Το «χαρτί» της θετικής δήλωσης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μετέβη στη Γενεύη την Παρασκευή και είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του ILO Guy Ryder, κατάφερε να εκμαιεύσει μια θετική προσέγγιση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο προ του Μνημονίου καθεστώς.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η δήλωση του ILO θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να πείσει τους θεσμούς για την υιοθέτηση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων.
Ωστόσο χάσμα χωρίζει την κυβέρνηση και τους δανειστές στα εργασιακά και η πιθανότητα γεφύρωσής του φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.
Το αίτημα των δανειστών για «πάγωμα» ή και απόσυρση του νομοσχεδίου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των συλλογικών συμβάσεων στην προ των μνημονίων εποχή αποτελεί ένα από τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν στη θέση τους, ενώ η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι τα θέματα αυτά αποτελούν την κυβερνητική «κόκκινη γραμμή».

Η κυβέρνηση αναζητεί φόρμουλα που θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία αλλά δεν θα την εκθέτει. Ετσι ενδέχεται η «λύση» να αναζητηθεί μέσω της υποχώρησης των δανειστών στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και της καθυστέρησης – από την ελληνική πλευρά – της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό, παραπέμποντας το θέμα αυτό στη διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Ηδη το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην ΟΚΕ, όπου οι εκπρόσωποι εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων διατυπώνουν τις απόψεις τους. Οι πρώτες καταγραφές «δείχνουν διάσταση απόψεων» σε θέματα όπως το ξεπάγωμα των τριετιών – πολυετιών αλλά και η νέα λειτουργία του ΟΜΕΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk