Ισχυρό στρατιωτικό και πολιτικό πλήγμα κατάφεραν οι τζιχαντιστές στην κυβέρνηση του Ιράκ, κυριεύοντας την πρωτεύουσα Ραμαντι της μεγαλύτερης ιρακινής επαρχίας, της Ανμπερ, η οποία εκτείνεται από δυτικά της Βαγδάτης ως τη Συρια.

Ύστερα από πολιορκία δυο και πλέον μηνών οι μαχητές του ISIS, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο όλης σχεδόν της επαρχίας από τις αρχές του 2015, επιτέθηκαν στις 14 Μαιου στο οχυρωμένο κυβερνητικό κτίριο όπου στεγάζεται και το αρχηγείο της εθνοφυλακής. Πυρά όλμων και έξη αυτοκίνητα με εκρηκτικό υλικό «άνοιξαν τον δρόμο» στην κατάληψη του κτιρίου. Τουλάχιστον 50 αστυνομικοί και εθνοφύλακες συνελήφθησαν και πιστεύεται ότι θα εκτελεστούν με τον άγριο τρόπο των τζιχαντιστων.
Η κυβέρνηση είχε ανακηρύξει τη Ραμαντι «σύμβολο αντίστασης» των σουνιτών εναντίον του ISIS και είχε υποσχεθεί, τον Απρίλιο, στους υπερασπιστές του «γενναία στρατιωτική ενίσχυση». Δεν έφθασε ποτέ. Οι Αμερικάνοι «σύμβουλοι» της κυβέρνησης ήταν πιο επιφυλακτικοί, αλλά διέθεσαν «αεροπορικά μέσα» (πιθανότατα ντρονς) για πληροφορίες κλπ.