Ανεβαίνουν υπέρμετρα οι αντιπολιτευτικοί τόνοι από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δείχνει όλο και πιο έντονα με τη στάση της, τουλάχιστον η ηγετική της ομάδα, ότι προσανατολίζεται σε καταψήφιση της ενδεχόμενης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί όλο και πιο επιθετικούς χαρακτηρισμούς και ο ίδιος ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς δίνει τον τόνο με συνεχείς παρεμβάσεις. Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος της ΝΔ απαίτησε ουσιαστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη για τα προεκλογικά ψέματα που έλεγε.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση με το «Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του 2015 που κατέθεσε στην Ευρώπη τον περασμένο Απρίλιο, αποδέχεται πλήρως τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλ. όλα αυτά που ως τώρα αμφισβητούσε και ακόμα αμφισβητεί μέσα στην Ελλάδα.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί για τη στάση της ΝΔ, καθώς συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών δεν υπάρχει παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ένα τμήμα της Κ.Ο. του κόμματος να είναι στη γραμμή της υπερψήφισης.

Ενδεικτικό των διαφορετικών γραμμών που υπάρχουν στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ είναι ότι το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε διευρυμένη σύναξη στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα των ευρωβουλευτών του κόμματος και νεοεκλεγέντων βουλευτών.

Σε αυτή τη σύναξη καταγράφηκε ο διχασμός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική να ψηφίσει η ΝΔ τη συμφωνία. Αντίθετα, ο βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου και εκ των υποστηρικτών της ηγεσίας, επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τοποθέτηση του κόμματος επί μιας συμφωνίας που δεν υπάρχει και ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενό της.

Μια πρώτη μεγάλη συζήτηση θα γίνει για τη στάση της ΝΔ στην επικείμενη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που θα συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη.

Εκεί αναμένεται να ανοίξουν, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, πολλοί τα χαρτιά τους, καθώς στο συμβούλιο συμμετέχουν στελέχη πρώτης γραμμής, όπως οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης (σ.σ. είπε ότι «η συμφωνία θα πρέπει να σέβεται τις ανησυχίες τις οικονομικές και τις ιδεολογικές της Ν.Δ.», κ.α.

Από την ηγετική ομάδα εκπέμπεται μέχρι στιγμής ισχυρό μήνυμα για ρητή διαφοροποίηση από μία ενδεχόμενη συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως λένε. Παράλληλα επιμένουν ότι η σύγκριση θα γίνει μεταξύ του περίφημου «email Χαρδούβελη» και της όποιας συμφωνίας.

Ο κ. Σαμαράς επιμένει σε συνομιλητές του, ότι δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να δεχθεί μια συμφωνία που θα είναι χειρότερη και θα έχει φορολογικά μέτρα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η στάση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που συνιστά ψυχραιμία και τονίζει ότι είναι λάθος η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στη ΝΔ, καθώς εμφανίζονται διαφωνίες για τη στάση του κόμματος έναντι μιας συμφωνίας που δεν έχει γίνει γνωστή, κανείς δεν ξέρει το περιεχόμενό της και κυρίως πως θα έρθει και πότε στη Βουλή.

Η Ντόρα Μπακογιάννη που καταψήφισε το πρώτο μνημόνιο και διεγράφη το Μάιο του 2010 από τον κ. Σαμαρά, εκτιμά (σ.σ. συνέντευξή της στο ΑΠΕ) ότι ΝΔ θα ψηφίσει τη συμφωνία, καθώς δεν μπορεί, όπως είπε, να αρνηθεί την πραγματικότητα. «Η ΝΔ είναι κόμμα που έχει κυβερνήσει, έχει ευθύνες, ξέρει ποια είναι τα νούμερα, γνωρίζει το κόστος που πληρώνει η χώρα και δεν θα διακινδυνεύσει χρεοκοπία της χώρας» σημείωσε και άφησε αιχμές για τη στάση που τήρησε το κόμμα ήδη από το 2010 μέχρι και το 2011, δηλ. την περίοδο του αντιμνημονιακού αγώνα του κ. Σαμαρά.

Πολλοί βουλευτές, όπως η ίδια, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νίκος Δένδιας ζητάνε σύγκληση της Κ.Ο. για να συζητηθεί η στάση της ΝΔ, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος ανέφερε στο Βήμα fm ότι το κόμμα δεν μπορεί, επί της ουσίας, να υιοθετήσει μία συμφωνία που θα στρέφεται εναντίον της μεσαίας τάξης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Σαμαράς είναι πολύ πιθανόν να συγκαλέσει την Κ.Ο. για να συζητηθεί η στάση της ΝΔ έναντι της συμφωνίας. Εξάλλου μια τέτοια απόφαση ελήφθη και το Φεβρουάριο του 2012, λίγο πριν την ψηφοφορία για το δεύτερο μνημόνιο, επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου.