69ο φεστιβάλ Καννών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Αποστολή

Αν μπορούσα να επιλέξω ως «αγαπημένη» μια ταινία από όσες έχουν μέχρι σήμερα προβληθεί στο φεστιβάλ των Κανών, χωρίς καμία αμφιβολία θα επέλεγα τον «Γιό του Σαούλ» («Son of Saul») ντεμπούτο του Ούγγρου σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες στην μεγάλου μήκους μυθοπλασία. Εχουμε δει αρκετές ταινίες μέχρι σήμερα για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, από το «Καπό» του Τζίλο Ποντεκόρβο ως την «Λίστα του Σίντλέρ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Τέτοια ένταση όμως, τέτοια ακρίβεια στην λεπτομέρεια αλλά και τέτοια ωμή αντιμετώπιση θέματος, δεν έχω ξαναδεί ποτέ στην ζωή μου. Για την ακρίβεια πιστεύω πραγματικά ότι αν ο δημιουργός της «Λίστας του Σίντλερ», δει ποτέ αυτήν την ταινία, πραγματικά θα ζηλέψει.

Είναι σχεδόν αδύνατον να μην ακουστεί στα βραβεία και πολύ πιθανόν να «κτυπήσει» κάποιο μεγάλο.

Ο «Γιός του Σαούλ», ταινία γυρισμένη εξ’ολοκλήρου με κάμερα στο χέρι, αναφέρεται στην προσπάθεια ενός Ούγγρου «Σόντερκομάντο» (όπως οι Καπό ήταν οι «επίλεκτοι» Εβραίοι τους οποίους οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν ως βοηθούς στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων) να πετύχει κάτι που έχει βάλει με πάθος στο μυαλό του μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς όπου η ιστορία τοποθετείται.

Αυτό το «κάτι» είναι η ταφή ενός παιδιού, πιθανότατα του δικού του παιδιού, το οποίο έχει ανακαλύψει ο ίδιος ανάμεσα στον σορό των πτωμάτων και το έχει κρύωει σε ένα σακί. Ο Σαούλ θέλει να θάψει το παιδί σύμφωνα με τις παραδόσεις της θρησκείας του και μέσα σε ένα απερίγραπτο χάος, έναν επίγειο εφιάλτη στην κυριολεξία, προσπαθεί να βρει έναν Ραββίνο για να τον βοηθήσει.

Η προσπάθειά του να τα καταφέρει, είναι μια εμπειρία βουτηγμένη στην αγωνία, στον ιδρώτα, στο ασταμάτητο λαχάνιασμα, στο αίμα. Σε όλη την διάρκεια της ταινίας ο φακός παρακολουθεί τον Σαούλ από την μέση και πάνω με αποτέλεσμα να παρατηρούμε σε όλες τις λεπτομέρειες το πρόσωπό του (η δουλειά του ηθοποιού Γκέζα Ρόρινγκ είναι αριστουργηματική) και περισσότερο να ακούμε παρά να βλέπουμε τα όσα φρικώδη που συμβαίνουν γύρω του. Σπανίως πλέον το σινεμά προσφέρει τέτοιες σψματικές εμπειρίες και ο Λάζλο Νέμες μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος που τα κατάφερε.

Η ταινία «Ο γιός του Σαούλ» είναι αγορασμένη στην Ελλάδα από την εταιρία Filmtrade και θα προβληθεί αργότερα στις αίθουσες