Ιχνη από τοξικά χημικά σε τουλάχιστον τρεις στρατιωτικές τοποθεσίες στη Συρία εντόπισαν διεθνείς επιθεωρητές, λιγότερο από δύο χρόνια αφότου ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ συμφώνησε στη διάλυση του χημικού οπλοστασίου της χώρας.

Η ανακάλυψη των μικρών ποσοτήτων χημικών, την οποία μετέδωσε πρώτο το Reuters επικαλούμενο τέσσερις διπλωμάτες και αξιωματούχους, έρχεται σε μία περίοδο που η συριακή κυβέρνηση κατηγορείται για μία ακόμη φορά ότι συνεχίζει να βομβαρδίζει με βόμβες χλωρίου τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι New York Times, ίχνη του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν βρέθηκαν σε σωλήνες αποχέτευσης και βλήματα πυροβολικού σε δύο τοποθεσίες, ενώ ίχνη έτερου απαγορευμένου χημικού, της ρικίνης, βρέθηκαν σε τρίτο σημείο, σε κέντρο επιστημονικής έρευνας, υποστηρίζει διπλωμάτης του ΟΗΕ, ο οποίος κρατά την ανωνυμία του.

Στο σύνολό τους, τα πρόσφατα γεγονότα εγείρουν πολύ σημαντικά ερωτήματα για το αν η Δαμασκός παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών το 2013, χάρις στην οποία αποφεύχθηκε μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση είχε αποδειχθεί τότε υπεύθυνη για μια σειρά από επιθέσεις με χημικά όπλα, περιλαμβανομένης μίας πολύνεκρης επίθεσης με το αέριο σαρίν, κοντά στη συριακή πρωτεύουσα, λίγο πριν από την επίτευξη της συμφωνίας.