Τους πρώτους καρπούς, έστω και αν δεν είναι αυτοί που θα ήθελε η ερευνητική ομάδα, αποδίδει το κυνήγι του χαμένου Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Εναν και πλέον χρόνο μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση της μοιραίας πτήσης MH370, οι Αυστραλοί ερευνητές που χτενίζουν τον Ινδικό Ωκεανό εξακολουθούν να μην έχουν ιδέα πού βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Εκτιμούν ωστόσο ότι εντόπισαν αντικείμενα από άγνωστο έως σήμερα ναυάγιο.

Πιθανότατα μία άγκυρα και «διάφορες άλλες φωτεινές αντανακλάσεις», ίσως μικροαντικείμενα στο μέγεθος περίπου μπάλας του μπέιζμπολ, ανιχνεύθηκαν από υψηλής ανάλυσης σόναρ σε βάθος 3.900 μέτρων.

Αν και όλα τα ερείπια έδειχναν εξαρχής να είναι ανθρώπινα δημιουργήματα, δεν έμοιαζαν με συντρίμμια αεροσκάφους. Για να μπορέσουν λοιπόν οι ερευνητές να εξακριβώσουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται, κατέβασαν στον βυθό υποβρύχια κάμερα, η οποία και ανακάλυψε το άγνωστο ναυάγιο.

«Είναι μία συναρπαστική ανακάλυψη. Μόνο που δεν είναι αυτό που ψάχνουμε», υποστηρίζει στην Guardian ο Πίτερ Φόλεϊ, επικεφαλής των ερευνών για τον εντοπισμό του Boeing 777, που μαζί με 239 επιβαίνοντες χάθηκε από προσώπου γης στις 8 Μαρτίου του 2014.

Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες συνεχίζονται ακάθεκτες, τονίζει ο Φόλεϊ. Αλλωστε, έστω και αν – εν πρώτοις τουλάχιστον – τα ευρήματα ήταν απογοητευτικά, οι ερευνητές παραμένουν ρεαλιστές.
Υπάρχει επίσης και ένα αισιόδοξο συμπέρασμα από την ανακάλυψη του ναυαγίου. Αν μη τι άλλο, τα συστήματα εντοπισμού λειτουργούν άψογα και οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις έρευνες κάνουν πολύ καλή δουλειά, που σημαίνει ότι εάν υπάρχουν συντρίμμια στην περιοχή των ερευνών είναι βέβαιο ότι θα εντοπιστούν.