Την Κοιλάδα του Αχελώου θα επισκεφθεί, την Παρασκευή 22 Μαΐου, η ευρωπαία επίτροπος Κορίνα Κρέτσου αρμόδια για τις Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κ. Κρέτσου θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα με θέμα: «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαΐου στις 11:00-12:30 στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Εκτός από την επίτροπο παρεμβάσεις θα κάνουν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι δήμαρχοι της περιοχής: Απόστολος Κοιμήσης, Αμφιλοχίας, Λάμπρος Τσιβόλας, Αργιθέας, Περικλής Μίγδος, Γ. Καραϊσκάκη και Θεόδωρος Μπαμπαλής, Αγράφων.

Η ημερίδα θα είναι διακαναλική και θα γίνει διεξοδική συζήτηση για την πολιτική Συνοχής και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και για το νέο προσανατολισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελληνική Γεωργία.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος και θα μεταδiδεται ζωντανά από τον Δορυφόρο HELLASAT (39° ανατολικά, Συχνότητα 11092.250 V , SYBOL RATE 3300 FEC 3/4), και από το Διαδίκτυο στη διεύθυνση:

Κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Κοιλάδα του Αχελώου η Επίτροπος θα επισκεφθεί έργα τα οποία έχουν συγχρηματοδοτηθεί και με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
– Το έργο «ΔΑΦΝΟΖΩΝΑΡΑ-ΣΑΝΙΔΙ» 8.5 MW στο Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας. Είναι έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Το έργο αποτελείται από υπερπηδητό φράγμα εκ σκυροδέματος, ύψους 12μ. Παραπλεύρως του φράγματος και επί του αριστερού αντερείσματος βρίσκεται το κτήριο του Σταθμού Παραγωγής, το οποίο στεγάζει δυο στροβίλους Kaplan S-Type. Στο δεξιό αντέρεισμα λειτουργούν δίοδος μικρών σκαφών και ιχθυόδρομος.
– Την ιστορική Μονή Σέλτσου εκεί όπου το 1804 έγινε η τελευταία θυσία των Σουλιωτών και τριακόσια γυναικόπαιδα έπεσαν στο γκρεμό. Η αποκατάσταση – αναστήλωση των κελιών της Μονής Σέλτσου χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα nterreg Ελλάδα – Ιταλία: cult routs.

Πριν την αναχώρησή της από την Κοιλάδα του Αχελώου φορείς και κάτοικοι της περιοχής, δίπλα από τα απομεινάρια της ιστορικής και θρυλικής γέφυρας Κοράκου που ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων, για να τιμήσουν την Επίτροπο για την επίσκεψή της θα προσφέρουν τοπικά προϊόντα και τοπικές γεύσεις που με την ταυτότητα και την ποιότητά τους εντοπίζουν και αναδεικνύουν τις παραδόσεις, την τοπική τεχνογνωσία, την ιστορία και το πολιτισμικό τοπίο ως πόρο τοπικής ανάπτυξης και ως πηγή καινοτομίας.

Η Κοιλάδα του Αχελώου βρíσκεται μεταξύ Άρτας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.