Η κοινωνία πληρώνει την αβεβαιότητα

Αυτό που διαπίστωνε καθημερινά ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε πολίτης…

Η κοινωνία πληρώνει την αβεβαιότητα | tovima.gr
Αυτό που διαπίστωνε καθημερινά ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε πολίτης επιβεβαιώθηκε πλέον και με επίσημα στοιχεία. Η οικονομία μπήκε ξανά στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, μετά από ένα διάλειμμα μερικών μηνών. Η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, έχει διογκώσει και πάλι το κλίμα αβεβαιότητας, με συνέπεια να έχει παραλύσει σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα.
Παράλληλα ο δραματικός περιορισμός της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την εσωτερική στάση πληρωμών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την πληρωμή μισθών, συντάξεων και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, οδηγεί σε αδιέξοδο την ιδιωτική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ότι οι δαπάνες του δημοσίου στο διάστημα αυτό περικόπηκαν κατά 2 δις έναντι του προβλεπομένου στόχου, με δραματικές συνέπειες για όσους συναλάσσονται με το δημόσιο.
Αντί για βελτίωση της κατάστασης, έχουμε και πάλι μια νέα επιδείνωση με οδυνηρές επιπτώσεις στην κοινωνία αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί ύφεση σημαίνει νέες απολύσεις, μεγαλύτερη ανασφάλεια, λιγότερα έσοδα για επιχειρήσεις, εργαζόμενους αλλά και για το κράτος. Κι όλα αυτά την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται και οι χώρες που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας, βλέπουν την οικονομία τους να αναπτύσσεται και την ανεργία να μειώνεται.

Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος, είναι να φτάσουμε επιτέλους σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους μας. Με τα ταμεία του κράτους να στερεύουν πλέον, με τις τράπεζες να αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την εξασφάλιση ρευστότητας, παρά από τους μέχρι σήμερα δανειστές μας. Είναι υποχρέωση και ευθύνη της κυβέρνησης , να αντιληφθεί ότι κάθε παράταση της σημερινής αβεβαιότητας, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα,σε ακόμα χειρότερες επιπτώσεις στην οικονομία και τους εργαζόμενους.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk